Северният плаж в курорта "Слънчев бряг" спечели международното отличие на програмата "Син флаг", което е символ за спазване на екологичните норми, чистотата на водата и пясъчната ивица. Тази година плажът е сред тринайсетте в България, които са носители на сертификата. Това съобщи председателят на Управителния съвет на българското движение "Син флаг" Станимир Георгиев. Той каза, че ивицата е сред първенците на отличието, тъй като за първи път го печели през 1995 година. През миналия сезон имаше прекъсване на кандидатстването за "Син флаг", заради концесионни неуредици, информира Георгиев, предава БТА.

Плажът отново влезе в "битката" за най-високия екологичен приз "Син Флаг", след като новият стопанин на ивицата пое управлението й. Само за няколко месеца бяха покрити всички 32 международни критерия за чистота, услуги, удобство и безопасност на летовниците, добавиха от българското движение.

Положихме сериозни усилия и мерки, за да приведем плажа в изряден вид и да отговаря на законовите изисквания. Това беше най-проблемният и най-критикуваният плаж, с най-много неуредици, но успяхме за кратко време да ги разрешим изцяло. Премахнати са всички незаконни обекти от морския плаж, които заварихме на концесионната територия. В момента на място са единствено обекти, които отговарят с одобрената търговска схема от министерството на туризма и действащата нормативна уредба", заявиха от фирмата, която стопанисва северната ивица.