За 5 месеца - 1 млрд. лв. нови кредити

Съотношението между размера

им и обезпечението при половината

от тях - над здравословните 80%

Управителният съвет на БНБ предупреди българските банки да внимават с отпускането на нови ипотечни заеми.

Последните данни на централната банка показаха, че от началото на годината до края на май само домакинствата са изтеглили нови ипотеки за 1 млрд. лв. - т.е. толкова, колкото за цялата 2017 г. Така общата сума, с която те са задлъжнели към банките, вече е 9,83 млрд. лв., което е годишен ръст от 9,8%.

Лихвената статистика на БНБ отчете, че докато лихвите и годишният процент на разходите при потребителските заеми са започнали да се вдигат, то при ипотечните кредити и двата показателя спадат. Това е предпоставка ръстът на ипотеките да продължи и през идните месеци.

Централните банкери са отчели и увеличаване с 47% на новоотпуснатите през 2017 г. жилищни ипотечни заеми, при които съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението е над смятаните за здравословни 80%. Затова в мотивите към решението си те посочват, че “са налице особености в динамиката на някои показатели, които изискват повишено внимание”. Като такива те посочват ръста на ипотеките и повишението на цените на имотите.

Преди два дни в интервю за “24 часа” главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк Оливер Рьогл съобщи, че централните банки в държави от ЕС са започнали да ограничават кредитирането, въвеждайки лимити по отношение на процента на финансиране и съотношението между дълг и доход. Той заяви още, че не изключва и БНБ да въведе подобна мярка.

В началото на годината управителят на БНБ Димитър Радев предупреди банкерите да следят внимателно кредитния риск. “Периодите на кредитна експанзия са и периоди на натрупване на потенциал за бъдеща реализация на кредитен риск и поява на нови активи с проблемно качество”, заяви тогава той.

Въпреки ранното предупреждение БНБ все още преценява, че не се натрупва системен риск, и затова запазва и за третото тримесечие нулево ниво на антицикличния буфер, приложим към кредитни рискови експозиции.