Европредседателството доведе до увеличение на цените за нощувка в софийските хотели с 4 и 5 звезди съответно със 7,7 и 7,3% през 2017 г. спрямо година по-рано. Това твърди Cushman & Wakefield Forton в новото си изследване Sofia Hotel Benchmark Survey, което се прави за втори път.

През същия период заетостта в 5-звездните хотели в столицата се е увеличила с 3,9%, а в тези с 4 звезди - с 3%.

По-голямо е увеличението на цените и на заетостта във висококатегорийните хотели в центъра на столицата, а малко по-слаба - в тези, които са разположени по пътя между летището и НДК. Причината е, че те бяха вторият избор на гостуващите в България еврочиновници, когато в централните хотели местата свършваха, се казва в изследването.

Косвено европредседателството е довело и до увеличаване на престоите през уикендите, въпреки че тези хотели по принцип се посещават повече през седмицата. Също косвено отражение върху посещаемостта имат и нискотарифните авиокомпании, въпреки че пътуващите с тях не са обичайният таргет на висококатегорийните хотели. Но така или иначе през 2017 г. посещенията на луксозните хотели през уикендите се е увеличило с 38% и почти достига дела на нощувките през седмицата.

Тенденцията на повишението на цените и на заетостта може и да не продължи дълго, тъй като в момента в София са в проект или вече се строят 4- и 5-звездни хотели с общо 1713 стаи, а общият брой на стаите в такива работещи хотели е 4611. Сред брандовете, които изграждат свои обекти в София, са Hyatt Regency и Marriott.

Данните от изследването на Sofia Hotel Benchmark Survey косвено се потвърждават и от НСИ. Според публикация на националната статистика от вчера през май 2018 г. приходите на хотелите у нас достигат 78,3 млн. лв., което е ръст от 27,2% в сравнение с май предходната година. За периода от януари до май приходите са 270,5 млн. лв., което е 16,1% ръст спрямо същия период година по-рано. В тази сума влизат само приходите за нощуването без никакви допълнителни хотелски или други услуги за гостите.

При това заетостта е най-висока - 31%, именно в хотелите с най-висока категория. Хотелите с 3 звезди имат средно 18,5% заетост, а тези с 1 и 2 звезди - 14,3%.

Увеличението на нощувките през май в сравнение с май 2017-а е с 20%, като нощувките от чужденци са се увеличили с 28,7%, а от българи - с 4,6%. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през май 2018 г., са 286 хил. и са реализирали средно по 1,9 нощувки. Чуждите граждани са още повече - 295 хил., като 76,1% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 3,5 нощувки. Месец май обаче обикновено е с двойно по-малко посещения на всякакви хотели, отколкото юли и август, когато нощувките обикновено са около 2,5 пъти повече. Дори през декември и януари нощувките обикновено са повече, отколкото през май.