Налогът ще се вдига плавно

“Бездимните цигари ще бъдат с акциз, който ще е 40% от размера на този за конвенционалните цигари”. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова след приети промени на първо четене в закона за акцизите.

Сега ставката за нагреваемите изделия е 0,93 лв., а за обикновените цигари е 3,54 лв. След промените налогът ще се вдигне на 1,40 лв. Това означава кутия бездимни цигари да поскъпне до 6-6,50 лева.

Стоянова посочи, че промените били нужни заради тенденцията да се увеличава употребата им, като до края на годината се очаквало да заемат 1,6% от пазара на тютюневите изделия.

“Акцизът трябва да се формира според тютюна, който се съдържа в изделието”, посочи Стоянова. Първоначалният вариант на промените беше налогъг да се образува на бройка или върху цената им. “Неправилно е ставката да се изчислява както при другите тютюневи изделия, защото те са различен продукт”, посочи още Стоянова.

Постъпленията от новия акциз ще бъдат 5-6 млн. лв. повече.

Ще бъде предложено покачването на акциза да бъде по-плавно, а скалата да зависи от скоростта на навлизането на бездимните цигари и компаниите, които проявяват интерес, уточни шефката на бюджетната комисия.

Промените бяха подкрепени от ГЕРБ и “Обединени патриоти”, а от групата на БСП гласуваха “против”, защото липсвали становища как промените ще повлияят на здравето на хората.