Вчера от Министерството на търговията на Китай в отговор на изявлението на офиса на търговски представители на САЩ относно разследването по раздел 301 заявиха, че първо, обвиненията на САЩ срещу Китай за несправедливи търговски действия не отговарят на фактите и са неоснователни, съобщава bulgarian.cri.cn.

Вашингтон измисля редица политики, с които изкривява търговските и икономически отношения с Китай. Тяхна цел е да се справят с вътрешните политически проблеми и да възпрепятстват развитието на Китай. Китайските успехи в икономиката са резултат от реформите с пазарна ориентация, а не на „меркантилизъм“ и „държавен капитализъм“.

Второ, Китай придава голямо значение на търговските спорове със САЩ и искрено и търпеливо работи за диалог с Вашингтон, изхождайки от висотата на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, задоволяване желанието на китайския народ за по-добър живот и за качествено развитие на китайската икономика.

Трето, САЩ считат, че ответните тарифни мерки на Китай нямат правна основа. Но всъщност Вашингтон едностранно започна търговска война, което няма никаква правна основа.

Четвърто, Китай е принуден да предприеме необходимите мерки, за да защити интересите на държавата и на останалите страни. Това е рационално, справедливо и законно действие.

Пето, започнатата от САЩ търговска война е насочена не само към Китай, но и към целия свят, и ще вкара световната икономика в опасност. Шесто, Китай ще продължи да отстоява неотклонно политиката за реформи и отваряне към света и заедно с другите държави ще защитава принципите за свободна търговия и многостранната търговска система.