Имаме една година срок да ги изпълним, за да не го удължат

5+1 предварителни условия трябва да изпълни България, за да бъде приета едновременно в чакалнята за еврозоната - ЕRМ-2 и в Банковия съюз.

Ние сме първата държава, към която Брюксел ще приложи нов механизъм, който финансисти определиха като “доставка на ангажименти”. Това означава, че в

пътната карта

е фиксиран

краен срок

за изпълнение на предварително поети обещания. През това време, ЕЦБ и ЕК ще правят мониторинг на тяхното изпълнение.

Запознати твърдят, че работна група от финансовото министерство, БНБ, ЕЦБ, КФН и евроексперти ще уточняват конкретни срокове по всеки ангажимент.

Ако изпълнението им върви успешно, страната ни ще влезе в чакалнята и в банковия съюз едновременно. Очакваната и най-вероятна дата това да се случи е август 2019 г. Този срок обаче може да бъде удължен.

Това стана ясно късно вечерта в четвъртък, след над 5 -часово заседание на 19-те финансови министри от Еврогрупата.

На него е обсъдено писмото за намерения от България, подписано от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, и изпратено на 29 юни. Към 21,40 ч българско време БНБ и финансовото министерство съобщиха, че има решение, то е

в наша полза

и е взето

единодушно

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено определи поетите ангажименти като “изключително адекватни”.

Какво всъщност сме обещали на Брюксел и на ЕЦБ?

На първо място, засилен надзор над банките и над небанковите финансови институции, по евростандарти. Това означава, че ще бъдат направени нови

стрес тестове

за банките,

застрахователите и пенсионните фондове, но вече под прекия надзор на ЕЦБ. Тя ще получи право на директен надзор над трите най-големи банки у нас, но може да прави проверки и на по-малките, ако прецени, че това се налага.

Страната ни е поела и ангажимент да разработи система за оценка

на риска за

финансовата

система

който да бъде в пълно съответствие с правилата и стандартите на еврозоната, за да стане той част от нея.

Следващото обещание е българският парламент максимално бързо да ратифицира междуправителственото споразумение за Единния механизъм за преструктуриране. Той е предназначен за подпомагане на закъсали банки. В този механизъм е фондът за подпомагане на банки, в които всички държави- членове на банковия съюз, правят вноски. В момента в българския фонд има 400 млн.лв.

Третото обещание е за бързи промени в законодателството, свързани с фирмените фалити. Българските институции ще събират, обработват и систематизират информация за обявяването на несъстоятелност и на плановете за преструктуриране.

Парламентът и съдебната власт трябва да осигурят условия за ускоряване

гледането на

делата за

несъстоятелност

Най-вероятно ще се работи по нов закон, който да урежда фирмената и личната несъстоятелност, смятат експерти.

Под номер 4 в списъка за изпълнение са бързи промени в законодателството, за да приложим всички европейски разпоредби, свързани с разкриване и преследване прането на пари.

С петото си обещание, България се е ангажирала да промени регламентите за управление на държавните предприятия. Според експерти Брюксел е притеснен от трупането на дългове и от неефективното управление на държавни фирми, а ние сме преценили, че можем да направим бързи стъпки в тази посока.

Последното обещание е пряко следствие от нашето искане да влезем едновременно в ЕRМ-2 и в банковия съюз и затова влизането в съюза е предусловие за чакалнята пред еврозоната.

Мониторингът над корупцията остава по шенгенския механизъм

“Очакваме българските власти цялостно да изпълнят реформите, наблюдавани от Европейската комисия, в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в България, в светлината на тяхната важност за стабилността и интегритета на финансовата система”.

Това е записано в изявлението на евроинституциите след решението от четвъртък вечерта. То потвръждава информацията, че борбата с корупцията не е записана като предварително условие за членство.

На пресконференцията, след оповестяване на решението, запитан от “Файненшъл таймс” зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви че прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка за България по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност не е предусловие за влизането в банковия съюз и ERM-2 , макар че ще се следят изкъсо реформата в тази сфера.