ЕС с 5 препоръки - най-опасно било, че доходите на богатите са 8 пъти по-високи от тези на бедните

България е в много добра кондиция. Икономическите и фискалните условия са особено благоприятни за реформи.

Такава е общата оценка на Съвета на ЕС по Националната програма за реформи и конвергентната програма за 2018 г. Становището бе обявено ден, след като България получи “окей” за чакалнята пред еврозоната и банковия съюз. Влизането ни обаче е обвързано с ключови реформи. Затова препоръките на Брюксел са:

Икономическите показатели на държавните компании са слаби в сравнение с тези на частните и поставят под риск публичните разходи, смятат от съвета. Реформирането им по европейски стандарти ще подобри стопанската среда.

 Нивото на необслужваните корпоративни заеми е високо, затова ускорете намаляването на задлъжнялостта в частния сектор и преструктурирането на дълговете, съветват от Брюксел.

Притеснения в ЕК предизвикват и нивата на неравенство и рискът от изпадане в бедност. 2/5 от населението е изложено на риск от бедност, а доходите на най-богатите 20% от домакинствата са 8 пъти по-високи от тези на най-бедните 20%, пише още в документа.

 “Въпреки наблюдаваното подобряване на адекватността на социалното подпомагане и на минималните пенсии, системата за социална закрила не подкрепя най-уязвимите групи - ромите, децата, възрастните хора, хората с увреждания и хората, живеещи в селски райони”, е следващата констатация на ЕК.

 Ограниченият достъп до здравеопазване, който е предизвикан от ниските публични разходи, неравномерното разпределение на ограничените ресурси и от слабото покритие на здравното осигуряване, остават сериозни предизвикателства пред България, смятат от Съвета на ЕС. И препоръчват ниското равнище на публичните разходи да се компенсира с високи частни разходи, главно под формата на преки плащания от страна на пациентите.

Те виждат още резерви в подобряването на събираемостта на данъците и ефикасността на публичните разходи, включително чрез ускоряване на мерките за намаляване дела на сивата икономика.