От понеделник ще изплащат обезщетения

Премиерът Бойко Борисов изпрати земеделския министър Румен Порожанов при стопаните от селата, в които евтаназират домашни животни, съобщиха днес от МС. Министърът се срещна с животновъди от районите, където са възникнали огнища на болестта.

Обезщетения за животновъдите от община Болярово, чиито животни бяха умъртвени обеща на място Порожанов. Те могат да избират дали да получат парични обезщетения за избитите си животни, или да получат съдействие да възстановят стадата си с нови животни.

“Търсят се варианти обезщетенията да са адекватни на загубите” каза министърът. “Средната цена, която се получава за обезщетение, е 225 лв. за овцете, които не са по селекционен контрол, оценката е по наредба, но тя няма да е по-малко от 150 лв.”, сметна той.

В селото са унищожени около 1200 животни, предстои евтаназията на още 300. Ще бъде извършена пълна дезинфекция на помещенията, в които са били животните. Строги мерки има при влизане и излизане в селото. В сила е и забраната за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово. Министър Румен Порожанов обеща изплащането на обезщетенията да започне от понеделник.

Министър Румен Порожанов обеща изплащането на обезщетенията да започне от понеделник.

В понеделник в България идват експерти от дирекция “Здравеопазване и политика за потребителите” на ЕК, за да проверят дали мерките на българските власти съответстват на европейското законодателство.

А социалните мрежи пламнаха от коментари, снимки и клипове.

Баба Тодора е на 68 години, от с. Шарково. Гледа кози, има и агнета. Всичките нейни животни ги грози евтанизиране. “Много са ми хубави животните. Това са моите деца. Никой не ми е казал, че имам болни, всички са здрави. Няма да мога да преживея тази болка, ако ми убият животните. Бих легнала аз, вместо да ми убият животинките. Кажете ми какво да направя”, каза през сълзи тя.

За пълно разследване на източника на заразата призова пък лидерът на БСП Корнелия Нинова. Във фейсбук тя поиска и изслушване на Порожанов в парламента, който да отговори на въпроса.