Да се намалят банковите гаранции на търговците на ток, предвиждат промени в енергийния закон, които се правят през промени в Закона за приватизацията. Това става 2 месеца след като бяха въведени тези банкови гаранции, които се искат от търговци и производители. Те трябва да обезпечават в размер на 150% от най-високата месечна стойност в една година парите, които дължат на фонда “Сигурност на енергийната система”, за таксата “Задължения към обществото”.

Сега се предлага тази гаранция да падне на 100%, и то не за месеца с най-големи продажби, а средноаритметично и не за 12 месеца, а за 3.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обоснова промените с факта, че заради невъзможност да осигурят банкови гаранции търговци се отказват от дейност и това намалява конкуренцията. Освен това един търговец може цяла година да е продавал по 10 мегавата, но в един месец да е изтъргувал 100 мегавата ток и не е коректно да се взема това число.

Намалява се от 100 на 50% банковата гаранция, ако търговецът е коректен и в последните не 12, а 3 месеца. Той не дължи обезпечение, ако няма задължения към фонда и в същото време е внесъл авансово парите. Въвежда се и възможност търговците да доказват, че са коректни не само с плащания към фонда, но и към НЕК, който доскоро събираше таксата вместо фонда.