Зърнопроизводители очакват покачване цената на хляба

С около седмица се забави прибирането на пшеницата в Силистренско заради дъждовете през последните дни. Те, както и сушата преди това ще дадат отражение върху количеството и качеството на зърното, смятат зърнопроизводители. Прогнозират и повишение на цената на хляба.

И сушата преди това, и дъждовете сега влияят на количеството и качеството на зърното, твърди Величка Славова, председател на земеделска кооперация в силистренското село Професор Иширково. Добре е, че поне нямаме покълнала пшеница, допълва тя. Засушаването се е отразило и на добивът от рапица, коментира тя. Тази година са прибрали по 270 кг от дка срещу 400 през миналата година. Подобна е ситуацията и при пшеницата. Тази година средният добив е от 550 до 700 кг от дка, при 900 през 2017-та.

Именно по-слабата реколта е и причината да е по-висока изкупната цена на зърното. Пшеницата, на която не търсят качество върви по 300 лв. за тон, а по-хубавата е на цена от 320 до 330 лв. на тон. Като очакванията са да стане и по-висока. И точно това ще е и причината да се повиши и цената на хляба през есента, прогнозират зърнопроизводителите в Силистренско.

Според тях покачването ще е основателно, тъй като вече са вдигнати цените на газта и ел.енергията. По-висока е и минималната работна заплата, така че съвсем реално е според тях и цената на хляба да скочи с 10 до 15 %.

И сушата преди това, и дъждовете сега влияят на количеството и качеството на зърното, твърди Величка Славова.
И сушата преди това, и дъждовете сега влияят на количеството и качеството на зърното, твърди Величка Славова.