Втора комисия в парламента - тази за борба със сивата икономика, подкрепи вдигането на акциза за бездимните цигари. През миналата седмица предложението мина през бюджетната комисия.

На заседание във вторник депутатите от комисията за борба със сивата икономика приеха на първо четене предложението на Менда Стоянова от ГЕРБ налогът да се увеличи. Председателят на комисията Емил Димитров - Ревизоро обясни, че законопроектът е подкрепен, а окончателният размер на акциза ще бъде определен при второто четене на текстовете.

В подкрепа на промените гласуваха ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”, а против бяха от “БСП за България” и ДПС - основно с аргумент, че не трябва да се променят данъчни ставки, преди да е изтекла бюджетната година. Така с 10 на 8 гласа предложението бе подкрепено и влиза за разглеждане в пленарната зала. Най-вероятно това ще стане още през тази седмица, но първо трябва да мине и през икономическата комисия на парламента.

На заседанието във вторник присъстваха и представители на трите производителя на бездимни изделия - “Филип Морис”, “Бритиш Американ Тобако” и “Джапан Табако”.

Най-вече от “Филип Морис”, които единствено предлагат такива продукти в България, се опитаха да обяснят, че акцизът не трябва да се повишава, но аргументите им не бяха достатъчно силни, за да убедят мнозинството от депутатите в комисията.

От ГЕРБ вече обявиха, че облагането ще стигне до 40% от това на стандартните цигари. В момента акцизът за бездимните е 26%.

Първоначално Менда Стоянова бе предложила налогът да се изравни и за двата вида, което щеше да доведе до драстичен скок в цената на бездимните.

Ако окончателно се гласува предложението за 40%, то тогава те ще поскъпнат от 5,50 лв., колкото са в момента, на 6 лева за кутия.

Вариантът с по-малкия скок на акциза бе договорен миналата седмица, след като първоначално депутати от “Обединени патриоти” заявиха, че няма да подкрепят предложението на Менда Стоянова. След разговори в управляващата коалиция обаче бе постигната компромисна договорка.

Новата ставка влиза в сила от 1 октомври.