Компанията-майка на Google - Alphabet Inc. е изправена в сряда пред рекордна глоба от страна на Европейския съюз относно твърденията за нарушаване на антитръстовите правила, свързани с мобилната операционна система Android за мобилни телефони, съобщава "Фиайнешъл Таймс".

Информацията не е нова, като "Файненшъл Таймс" съобщи за подобно решение още в началото на юни. Тогава обаче не стана ясно нито кога Европейската комисия ще бъде взето това решение, нито размерът на глобата, въпреки че финансовото издание споменаваше сума от порядък на стряскащите 11 млрд. долара, предава БНР

Според информацията пред малко повече от месец, европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер се очакваше да обяви глобата в рамките на няколко седмици. Европейският съюз стартира това антитръстовото дело спрямо Goolgle през 2016 г. и обвини рекламния интернет гигант в налагането на лицензионни условия за операционната му система Android OS, които облагодетелстват рекламираните от компанията продукти за сметка на продукти на техни конкуренти. ЕС твърди, че тези дейности, наред с други, са довели до още по-трудно разработването на конкурентни уеб браузъри и други операционни системи, което в крайна сметка ще намали иновациите и ще даде на потребителите по-малко възможности за избор. Това компанията-майка Alphabet отхвърли обвинения.

Агенция Франс прес цитира свой източник, според който европейският комисар Маргрете Вестагер е провела във вторник вечерта телефонен разговор с изпълнителния директор на Google - Сундар Пичай, за да го уведоми предварително за решенето на ЕК. Други два източника на френската агенция пък са посочили, че глобата ще бъде в размер на "няколко милиарда евро", но без да бъдат по-конкретни.

Според правилата на ЕС, размерът на глобата на Google може да достигне 10% от годишния оборот на компанията-майка Alphabet, който през 2017-а година беше 110,9 млрд. долара, което означава, че световният интернет гигант може да бъде глобен с до 11 млрд. долара.

Регулаторните органи на Европейския съюз за защита на конкуренцията вече наложиха точно преди година глоба на Google в размер на 2,42 млрд. евро заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на интернет търсачките.

Междувременно главният изпълнителен директор на компанията Nest Labs - Маруан Фауаз беше отстранен от своя пост, а звеното за интелигентни устройства на Google ще бъде комбинирано с екипа на Google за продукти за дома, според информация на американската интернет медия Cnet.

Трябва да се има предвид, че компаниите Google и Nest Labs са дъщерни дружества на Alphabet Inc.