Правителството даде мандат на финансовия министър Владислав Горанов да подаде официално заявление за осъществяване на близко сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на банковия надзор. Казано по-просто - България да подаде заявление за влизане в банковия съюз. Това съобщи самият финансов министър Горанов след заседанието на кабинета.

Той заяви, че решението е резултат на дълга комуникация на българските власти със страните от еврозоната, Европейската комисия и Европейската централна банка като част от пътната карта за присъединяване на България към еврозоната и на българския лев към механизма на IRM-2, заяви Горанов. 

Той припомни, че на 12 юли българското правителство и БНБ са изпратили писмо за намерения за начина, по който държавата ни вижда присъединяването към чакалнята на еврозоната. Държавите членки на еврозоната и Дания, която е в механизма на IRM-2 са изразили позицията, че който иска да влезе в еврозоната преди това трябва да осъществи близко сътрудничество с ЕЦБ по отношение на банковия надзор, т.е трябва да влезе в банковия съюз.

След подаване на заявката започва проучване от страна на ЕЦБ доколко законодателството ни ще бъде адаптирано така, че наздорните решения на ЕЦБ да имат правна сила и да са директно приложими за онези български банки, за които ЕЦБ заявява, че иска да упражнява директен надзор. Проучването на ЕЦБ ще трае от 6 до 12 месеца в зависимост до колко българските власти успеят да адаптират законодателството, за да адаптират приложимостта на актовете на ЕЦБ.

Горанов поясни, че освен заявлението, днес изпраща и проект на изменение на българското законодателство, с което държавата ни заявява вижданията си как то ще бъде променено. 

След това той обясни, че обикновено ЕЦБ осъществява надзор над банки с активи над 30 млрд евро, което означава, че у нас това са трите големи банки, но може да се разпростре и над други.

Той съобщи, че ако ЕЦБ даде положителна оценка държавите членки ще подкрепят ако са изпълнени допълнителните ангажименти присъединяване на българския лев към IRM-2, което е изминаване на по-голяма част от пътя към еврозоната. Той предположи че това ще стане към средата на следващата година.