Няколкостотин животновъди и протестиращи граждани протестират и в момента пред Министерския съвет с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите, които търпят стопани след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията за продажба на мляко. 

Случващото се в Странжда и изобщо нередностите в животновъдството се дължат на липсата на адекватна държавна политика Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Вчера след Консултативния съвет по животновъдство той заяви, че очаква над 5000 души на протеста, организиран от асоциацията му. Пред Министерския съвет се събраха няколко стотин души, част от които изливаха мляко и палиха вълна. 

„Искаме оставката на всички виновни от администрацията, довели като цяло бранша до това състояние, включително и това, което се случва в Странджа. Всичко това е липса на адекватна държавна политика. Вина за случващото се трябва да поемат всички ресорни длъжностни лица", заяви Караколев. 

Малко преди протеста правителството официално увеличи помощта по де минимис само за овцете и козите в областите Ямбол и Бургас, които са под карантина и чиито стопани нямат право да продават млякото. Вместо първоначално одобрените от фонд "Земеделие" 20 лева допълнително, те ще получат 40 лева.

За останалите стопани първоначално бяха отпуснати 5 лв., а след това сумата бе вдигната на 7 лв. Помощта се дава заради ниската изкупна цена на млякото, която в момента е около 1 лв. за литър.

Това е неизпълнимо искане, което ще струва на бюджета около 25 млн. лв., които няма откъде да бъдат осигурени, коментира неколкократно земеделският министър Румен Порожанов.