Вероятно ще поканят

втория в класирането

В последния ден, в който трябваше да се подпише договор за 35-годишната концесия на летище Пловдив, стана ясно, че китайците от “Хайнан” се отказват от нея.

“Доколкото знам, не са се обадили, а срокът изтече. Трябваше да отидат в София и да подпишат”, заяви пред “24 часа” областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Процедурата за концесиониране на аеропорта бе спечелена от консорциум с водеща фирма HNA Group и регистрираната в Холандия Plovdiv Airport Invest.

“24 часа” отправи питане до министерството на транспорта, но до редакционното приключване на броя не получи отговор.

Сделката трябваше да се финализира на 15 юни, но срокът бе удължен с месец. Според запознати избраният концесионер и тогава не се обадил. Експерти допускат, че от “Хайнан” са загубили интерес към концесията, предполага се, че една от причините е внезапната смърт на президента на компанията Уан Джиан, който загина преди 3 седмици при инцидент във Франция.

Мълчанието изненада местната власт, тъй като на 15 юни представители на “Хайнан” се срещнаха с кмета на Повдив Иван Тотев и с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Неофициално обаче източници, близки до транспортното министерство, съобщиха, че китайците са се отказали да станат концесионери заради опозицията, по-точно предложението на БСП да се спре концесията на летище София.

Ако сделката с китайците се провали, процедурата предвижда да бъде поканен класираният на второ място. Това е консорциум между транспортната фирма ПИМК и “Тракия икономическа зона”.