l Зам.-министър на земеделието, съветникът му и двама чиновници освободени

l Исканията ни са удовлетворени, каза шефът на овцевъдната асоциация

300 човека - животновъди, граждани и лидерът на БСП Корнелия Нинова, не успяха да нахлуят в Министерския съвет в сряда. Животновъдите излязоха на протест с искания за по-големи компенсации за хората с избити овце и кози в Странджанско и останалите, които не успяват да реализират млякото си на високи цени.

Протестните действия, организирани от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), продължиха около четири часа. Ден по-рано председателят на асоциацията съобщи, че очаква 5000 души да подкрепят протеста. Той отрече организацията да има политическо влияние.

Малко след като започнаха скандиранията за оставки, се появи лидерът на БСП Корнелия Нинова, придружена от своя колега Стоян Мирчев. На протеста беше и евродепутатът Момчил Неков.

Малко след тръгването на народните представители животновъдите се опитаха

да щурмуват

сградата на

Министерския

съвет, но опитът

им да преминат

през полицейския

кордон бе

неуспешен

Както се бяха заканили животновъди, се стигна до изливане на мляко и палене на вълна.

Премиерът Борисов и земеделският министър Порожанов се срещнаха с протестиращите в Министерския съвет. След срещата земеделският министър заяви, че е получил уверение от премиера за повече средства наесен. Те ще послужат да се покрие с двойно по-голяма сума помощта “де минимис” за овцевъдите и козевъдите в размер на 14 лева. В момента ставката е 7 лева. Тя бе увеличена от 5 лв. по искане на НОКА, но й това не удовлетвори асоциацията, която до последно настояваше за 20 лв. На пострадалите земеделски стопани ще се изплащат по 47 лева за коза майка и/или овца майка. Обезщетенията за евтаназирани животни, които са изплатени на собствениците към 18 юли са общо 416 413, 52 лв за 1539 животни.

Предстои и анализ на разпоредби в наредбата за обвързано плащане, които се отнасят до козевъди и овцевъди.

Малко преди да приключи протестът стана ясно, че със заповед на премиера Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието е освободен Цветан Димитров. Решението на премиера бе взето след срещата на Порожанов с животновъди. По информация на в.“24 часа” ресорът на Димитров минава под пряко подчинение на Порожанов.

С друга заповед на Борисов, още едно искане на НОКА бе удовлетворено. Премиерът разпореди да бъдат освободени и идиректорът на дирекция “Животновъдство” Златка Възелова и този на “Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” Георги Праматаров, както и съветникът на Цветан Димитров Бойко Синапов.

“Всички наши искания са удовлетворени - оставки на всички отговорни лица за краха, който се случи в овцевъдството и повишаване на ставките. Това заяви председателят на НОКА Симеон Караколев. Той очаква стадата да бъдат възстановени в началото на 2019-а, тъй като има 6 месеца карантина.

Караколев допълни, че когато дойде време за възстановяване на стадата, асоциацията им ще компенсира хората с транспортни услуги. Ден по-рано от Асоциация “Обединени животновъди” обявиха, че вече са създали фонд, в който членовете могат да даряват за колегите си, чиито животни са били умъртвени. Само

за няколко дни

са събрани над

150 овце и кози

По думите са изпълнени всичките им искания с изключение на допълнителни 5 лв подпомагане по схемата де минимис. “Разбираме, че бюджетът е в тежко положение, проявихме разбиране. Всичко останало като искане беше удовлетворено”, каза Караколев. Протестите на животновъдите приключват в този момент, в който са удовлетворени исканият ни, добави той.

Когато Караколев огласи пред протестиращите постигнатото на срещата в МС, част от тях го посрещнаха с викове “предател”. Те заявиха, че първоначалното искане е било за искане оставката на земеделският министър. В отговор Караколев заяви “след като министърът до вчера не искаше да приеме тези оставки, затова поискахме неговата, но получихме всичко, което поискахме в началото. Нашите протести категорично няма да бъдат политически”

Той бе категоричен, че протестите спират.

Аз съм против безсмисленото убиване на животни, защото те не са болни. Това заяви Гергана Иванова, която не е от животновъдите, но са се събрали заедно с още хора, които ги подкрепят.

Искаме да спрем да убиват животните ни, заяви Ангелина Попова, която е животновъд от Благоевград. Караколев каза, че се спира евтаназията на животни и отново ще излязат на протест, ако отново се започне. Той акцентира, че най-важно е да се ограничи разрастването на заболяването. В тълпата се откроиха и протестъри от Северозапада, които в началото на годината блокираха главен път Е-79 няколко уикенда подред. Исканията им бяха да се гарантира с решение на правителството, че ще има тунел под Петрохан. Действията им тогава бяха увенчани с успех след среща с премиера Борисов и регионалния министър Николай Нанков в Министерския съвет.