От 1 юли инспекторите от „Фискален контрол“ към териториалната дирекция на НАП във Варна, подкрепени от колеги от вътрешността на страната извършват масирани проверки по Северното Черноморие – съобщиха от офиса в Добрич.

За две седмици са извършени 1198 проверки в търговски обекти, като са установили само 86 административни нарушения. В по-голямата си част, 70 от тях, са за разлика в касовата наличност и отразеното на фискалните устройства. В 15 от проверените обекти е установено, че търговците не отчитат всички продажби на касовите апарати и не издават фискални бонове на клиентите. За това нарушение 5 обекта са запечатани за срок до 30 дни, а за останалите също са издадени заповеди за запечатване. Сред запечатаните обекти е и заведение за бързо хранене в центъра на Варнастолица, където при физическо наблюдение „тайните клиенти“ от НАП са установили, че не на всички клиенти се издават фискални бонове. Заведението е запечатано за срок от 7 дни. При осъществения контрол данъчните откриват още, че механа в село Шкорпиловци осъществява дейността си без наличието на касов апарат. Механата е запечатана и предстои на търговеца да бъде наложена парична глоба, чийто размер може да достигне до 10 000 лева.

От НАП- Варна, напомнят на търговците, че освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец.

Под постоянно наблюдение на служителите от “Фискален контрол“ са превозните средства, които зареждат със стока курортните комплекси по Северното Черноморие, като са изградени 6 контролно-пропускателни пункта. От началото на юли фискалните агенти на НАП са извършили проверки на над 3000 транспортни средства, като са проследили движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия на стойност над 2.5 млн. лева.