Банките ще ги отчитат на всеки три месеца

БНБ засилва контрола над кредитите, които банките, работещи у нас, ще отпускат на свързани с тях лица - т.нар. вътрешни експозиции.

Това става ясно от решение на управителния съвет на централната банка, който прие специална наредба за този вид заеми.

На всеки 3 месеца трезорите задължително ще се отчитат пред БНБ за такива новоотпуснати заеми. Въвеждат се изисквания към вътрешните правила и процедури на банките, по които те ще се одобряват, следят и контролират.

Така и собствениците на трезорите, и банковият надзор ще следят рисковете, свързани с този вид кредитиране.

За целите на отчетността размерът им ще се определя по брутната им балансова стойност, предвижда наредбата.

Целта на надзорната мярка е да не се допусне концентрация на кредитната дейност в определени свързани лица, както и да се пресекат практиките за източване на банки чрез раздаване на заеми на свързани с нея кредитор лица. Няма да се допуска договаряне на по-изгодни условия за отпускането на заема, отстъпки при гаранциите за него или при инструментите за погасяването му.

Според правилата един заем се определя като “вътрешна експозиция”, когато получатели на вземането са администратори на банката, акционери с над 10% дял в нея, фирми, чиито представители са членове на управителния или надзорния съвет на банката, която отпуска заема.

По специалния ред ще се кредитират и фирми, собственост на съпрузи, братя, сестри и роднини по права линия на собственици или мениджъри в банката. Изискванията ще се прилагат и към компании, в които банката кредитор участва в управлението или има мнозинство.

Под лупа ще се контролират и заеми към посредници, които действат за сметка на свързаните лица.