Първо в синята зона, паяците ще работят денонощно

София въвежда нощен служебен абонамент за паркиране. Той ще влезе в сила още през август, ако на 26 юли СОС приеме промените в наредбата за организацията на движението.

Засега право да си купят нощно паркомясто ще имат само обекти в синята зона. То ще струва 650 лв. на месец, колкото е цената и през деня.

“Нощният абонамент ще важи от 19,30 ч, когато приключва работното време на синята зона. Ще е валиден и през уикендите. Контролът ще се осъществява от паяци, които ще работят през нощта.

Запитвания от хотели и заведения, които искат да ползват паркоместа и през нощта, са поводът за новото платено паркиране. Освен това има случаи на нерегламентирани паркинги през нощта особено пред заведения, които събират неправомерно пари от хората”, обясни пред “24 часа” общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е сред вносителите на промените.

Ако има интерес, е

възможно

същият

регламент да

се въведе и за

зелената зона

впоследствие.

456 места са запазени като служебен абонамент в синята зона за през деня, което било не повече от 5% от всички места за паркиране, уточни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

След промените контролът над паркирането вечер ще се прави от 2 дежурни екипа, с паяците ще има и общински полицаи. “И сега имаме дежурен екип, който отговаря основно на сигнали за нарушители, паркирали върху места за хора с увреждания. В зависимост от броя на желаещите да ползват нощен служебен абонамент ще определим и нужните екипи за контрол. Важно е да се знае, че ползвателят на съответното платено паркомясто трябва да подаде сигнал, че някой е паркирал на него без право”, обясни Милова.

При нарушение на колата няма да се слагат скоби, а директно ще се вдига от паяка.

Няма да има ограничение по колко места може да закупи за нощен абонамент едно заведение. За всеки случай ще се иска становище от дирекцията по транспортна инфраструктура, като се взимат предвид организацията на движението, броят паркоместа за обществено ползване, броят на стикерите за паркиране на живеещите в района и режимът на сградите.

Отпада обаче идеята за социална зона за паркиране около болници, църкви и други обекти на общинския съветник Симеон Славчев. “Обсъждаме идеята още от 2012 г. Няма как да се контролира дали, като спрете пред болница, отивате на преглед, а не в близкото кафене. Обсъждахме вариант да се получават талони от регистратурата в болницата, но няма как да се организира”, обясни Зарков.

Въвежда се и ограничение до 3 винетни стикера за паркиране на домакинство за живеещите в синята и зелената зона.

Платени стават

и паркингите на

блокове,

които не са на улицата. Причината - сигнали на граждани, живеещи в зоните, че достъпът до жилищата им е блокиран от паркирани коли, защото спирането е безплатно. Винетни стикери вече ще се издават и за 24 месеца, за да не се налага всяка година хората да подават документи. Правото на електромобилите да паркират безплатно в зоните става безсрочно. Те ще имат право до 4 ч престой за зареждане на станция. Общината ще пусне процедура за изграждане на над 60 зарядни станции.

Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки става от 50 до 200 лв. Максималният ѝ размер досега беше 500 лв. Санкцията за неправомерно спиране върху място за хора с увреждания ще е 200 лв. Въвежда се и глоба от 150 лв. за спиране на трамвайни линии.

От 1 ноември зелената зона ще се разшири с още 5500 места - горен “Лозенец”, част от “Красно село” - между булевардите “И. Гешов”, “П. Славейков”, “Тотлебен” и “Г. Софийски”, част от район “Възраждане” - между булевардите “К. Величков”, “Сливница”, “Ал. Стамболийски” и улиците “Д. Петков” и “Опълченска”, и в район “Оборище” - между булевардите “Христо и Евлоги Георгиеви”, “Ситняково”, “Д. Николаев” и ул. “Черковна”.

Нови правила и за рекламата - ще е до 20% от витрините

Нови правила за рекламните елементи в София въвежда Столичната община. Те са част от наредбата за рекламата, която СОС трябва да гласува на 26 юли.

С нея се ограничава партерната реклама. В центъра тя ще може да заема до 20% от витрините, а в останалата част на града - до 30%. Въвеждат се и по-големи отстояния между билбордовете, за да се намали броят им.

Забранява се покривната реклама в историческия център. Досега там бяха разрешени само такъв тип рекламни послания. Въвежда се и забрана за поставяне на хладилни витрини върху тротоари, за да не пречат на пешеходците. LED реклама пък ще се поставя след одобрена схема от главния архитект само по пешеходни зони и площади.

“Заради честите злоупотреби с мрежи, които се превръщат в огромни билбордове, те се приравняват към рекламните елементи. Въвеждаме регламент, при който с тях ще може да се опаковат сгради в ремонт до 1 г. След това ще може да се иска още 6 месеца удължаване на срока, но след обосноваване на причините за забавяне на ремонта. В центъра рекламните послания по мрежите ще заемат до 30% от тях и по тях трябва да има принт на сградата, която се ремонтира. За останалата част на града няма да има ограничение. Глобата за поставяне на незаконни мешове е до 50 000 лв. А при неспазване на срока те ще се премахват”, обясни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е вносител на наредбата.

До 4 месеца след приемане на наредбата главният архитект трябва да внесе технически указания за вида на летните градини към заведенията. Собствениците ще имат поне 1 г. гратисен период, за да отговорят на изискванията за материалите и визията на съоръженията. Целта на новите правила е да се въведе ред и да се намали визуалното замърсяване в града, посочи Зарков.

От есента - ремонт вкъщи по обяд, ако съседите разрешат

Шумни домашни ремонтни дейности в часовете от 22 до 8 и от 14 до 16 в работни и почивни дни ще може да се правят само с разрешение на съседите. Това е една от забраните, заложени в проекта за нова наредба за обществения ред в София.

Документът бе готов още в края на 2017 г., но бе отложен, след като текстове като забраната за пиене на алкохол в паркове и градини предизвикаха сериозни дебати. Той влезе за ново обсъждане в комисиите на СОС този месец и трябваше да бъде гласуван на сесията на 26 юли. Заради постъпилите над 15 нови предложения само тази седмица обаче наредбата беше оттеглена и ще влезе отново за обсъждане през септември.

В редактирания вариант отпадна забраната за пиене на алкохол в паркове и градинки, което води до нарушаване на обществения ред.

Целта на новата наредба е да се реши проблемът с шума в столицата. Затова се забранява извършването на строителни дейности, които предизвикват шум - като разбиване на бетон, къртене, взривни работи в жилищни зони в часовете от 14 до 16 ч и от 22 до 8, освен ако няма разрешение от районния кмет. Тази забрана обаче няма да важи за общински строителни обекти като метрото например, което има строг график. Глобата за нарушение е от 100 до 200 лв. за физически лица и 200–400 лв. за фирми.

Изключение за фойерверки през

нощта ще се допускат

само на Нова година -

зарята ще е разрешена до 1 ч на 1 януари.

Спорове предизвика намерението на общинарите шофьорите, платили да им мият стъклата, докато чакат на кръстовище, да бъдат глобявани. Санкция от 100 до 300 лв. ще отнасят и миячите.

Забраняват се каскадите с ролери или бордове на детски площадки и фонтани.

Наредбата ще забрани разместването на пейките и всякаква друга паркова мебел.

Регламентират се изявите на уличните музиканти. Разрешения за местата, на които ще може да се изявяват, ще издават районните кметове. Санкцията за свирещите на улицата без разрешение и с озвучителна уредба е между 50 и 100 лв.

Слагат LED лампи по улици, пестят 70 000 лв. годишно

70 000 лв. годишно ще пести от разходи за ток Столичната община от подмяната на уличното осветление с LED лампи. В момента годишните разходи на София за уличното осветление са 20 млн. лв.

Тази година са сменени 200 стълба и са поставени 1000 осветителни тела с диоди вместо крушки. С подмяната ще се пестят около 300 000 мвтч енергия годишно. В момента се подменя осветлението по булевардите “Симеоновско шосе”, “Хр. Колумб”, “Възкресение”, “К. Величков”, квартални градинки, около училища и поликлиники, съобщи зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Това лято ново осветление ще се монтира и на надлез “Надежда”.

От четвъртък пък е затворен за движение бул. “Монтевидео” между ул. “Боряна” и бул. “Н. Петков” заради разширение на булеварда. В последния уикенд на юли или в първия на август ще се спре изцяло движението по бул. “В. Левски” между Ректората и ул. “Граф Игнатиев”, за да се положи износващият пласт асфалт, каза Крусев.

ЗАФИР ЗАРКОВ
ЗАФИР ЗАРКОВ
Глоба ще отнасят не само миячите на стъкла по кръстовищата, но и шофьорите, платили услугата.
Глоба ще отнасят не само миячите на стъкла по кръстовищата, но и шофьорите, платили услугата.