ЧЕЗ - Прага пред “24 часа”: Първо ще анализираме решението в детайли

В един и същи ден Комисията за защита на конкуренцията публикува две решения, засягащи милионни инвестиции на чешкия бизнес у нас.

С първото, публикувано на сайта на КЗК в 12 часа 49 минути и 7 секунди в четвъртък, комисията забранява на “Инерком” да придобие активите на ЧЕЗ в България. В 12 часа 49 минути 15 секунди е пуснато второто решение, което забранява придобиването на “Нова Броудкастинг Груп” АД от най-богатия чех - Петр Келнер (за сделката и за забраната ѝ - виж долу).

Така с разлика от 8 секунди КЗК не позволи на една чешка компания да си тръгне от България, а на друга - да придобие фирма у нас. И двете решения на антимонополния орган могат да се обжалват в съда в 14-дневен срок.

Защо “Инерком

България” не

може да купи

ЧЕЗ?

Според антимонополната комисия като производител на ток от фотоволтаици “Инерком България” на Гинка Върбакова ще има съществено предимство пред останалите, ако придобие дяловете на ЧЕЗ у нас.

В решението на КЗК се посочва още: “...притеснителен общ пазарен дял на дружества - участници в концентрацията, би могъл да бъде този, който надхвърля 40%, тъй като в този случай това може

да доведе до

установяване или

засилване на

господстващо

положение,

в резултат на което да се създаде възможност за възпрепятстване или нарушаване на конкуренцията”.

Справка показва, че ЧЕЗ притежава фотоволтаична централа в Ореш с мощност от 5 мегавата с годишно производство 5762 мегаватчаса и може да захранва 3840 домакинства.

“Инерком” пък в официално съобщение за сделката заявява, че притежава 100 мегавата фотоволтаици и активи за 100 млн. лв.

По последни данни на КЕВР в страната има инсталирани 1043 мегавата фотоволтаични мощности, а НЕК е задължена да изкупува на година от фотоволтаичните централи 1 240 879 мегаватчаса ток.

Според КЗК може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе

до

установяване

или засилване на

господстващото

положение на

обединената

група

Налице е основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражение на националната сигурност. Комисията счита, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари.

От “Инерком” реагираха с официално съобщение до медиите (виж карето в снимката).

“24 часа” попита и ЧЕЗ - Прага, как ще коментират решението. “Нашата първа стъпка е да анализираме решението в детайли и едва след това ще вземем решение за следващите ни стъпки”, отговори говорителката на Алис Хоракова.

Не закъсняха и политическите коментари за решението на КЗК. Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев бе лаконичен - “това е решение на независим орган”.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви: “Имаме компетентен орган, който се казва Комисия за защита на конкуренцията, а от тук нататък

процедурата е

ясно разписана

по закон”

На въпрос ще се включи ли държавата, ако сделката започне отново, Петкова отговори, че още през 2003 г. държавата е приела стратегия и е напуснала участието си в трите електроразпределителни предприятия. Решила е, че трябва да излезе от този тип дейност и го е направила.

“Решението на КЗК доказва, че много от аргументите, с които спорихме, са били верни. Призоваваме и другите органи да не се крият от своята отговорност и да излязат със съответните решения”, заяви депутатът от БСП Крум Зарков. Социалистите призоваха правителството да заяви дали има интерес за участие и закупуване на акции в дружеството.

Депутатът от “Обединени патриоти” Искрен Веселинов коментира: “Приветстваме решението на КЗК. Още когато започна скандалът, заявихме, че залагаме на българските институции. КЗК доказа, че има органи, които обективно и независимо обследват доказателства и не се притесняват, когато решението им не е толкова изгодно.

Веселинов заяви, че има и втора спирачка по сделката - КЕВР. “Нашето виждане винаги е било, че тези дружества не трябва да се раздържавяват и че държавата би била най-отговорният стопанин на стратегическата инфраструктура.

Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви в парламента, че КЗК е уважаван, независим регулатор с ясно разписани компетентности: “Той е изложил своите мотиви върху 28 страници, с които тепърва ще се запозная. В момента има решение на КЗК с незабавно изпълнение”.  

От компанията на Гинка Върбакова: Изненадани сме!

“Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията между “Инерком България” ЕАД и дружествата от групата на ЧЕЗ в България.

“Инерком България” ЕАД внимателно ще анализира мотивите за решението на регулатора и в следващите дни ще обявим както нашето становище във връзка със забраната, така и последващите действия, които компанията ни ще предприеме”. 

Сделката за активите на ЧЕЗ у нас засега се стопира. След като КЗК я забрани в четвъртък, “Инерком” може да обжалва в 14-дневен срок.
Сделката за активите на ЧЕЗ у нас засега се стопира. След като КЗК я забрани в четвъртък, “Инерком” може да обжалва в 14-дневен срок.