Простичко казано - Комисията за защита на конкуренцията казва, че "Инерком" не може да купи ЧЕЗ. Аргументите в конкретния случай не са и толкова важни, защото това е било очакван ход. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката. Гост по темата беше и енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите на Куюмджиев това е било правилен ход, защото не може компания като "Инерком" с подобен размер, да придобие стратегическа инфраструктура, която захранва с ток около 3 млн. граждани. Според него във ВАС решението може би ще има проблеми.

Проф. Тасев каза, че има доста слаби места в решението, защото фактически "Инерком" добавя върху производството на енергия от фотоволтаични централи между 20 и 40 мегавата върху общо 1089 мегавата, което е незначителен дял.

Съгласно действащата методика за определяне на господстващо положение, ако сте с дял по-малък от 15%, КЗК не се произнася, произнася се ако сте около и над 40%", обяви Тасев. И според него вчерашното решение на КЗК ще падне във Върховния административен съд.

"Когато се продаваха ЧЕЗ и другите ЕРП-та, бяха избрани критерии - доказан опит от поне 10 години при управлението на ЕРП-та, минимум 5% участие на либерализиран пазар, капитал от минимум 700 млн. евро, кредитен рейтинг от поне BB- според Standart&Poors и т.н. ЧЕЗ реши да продаде активите на компания, която нито има опита, нито парите, нито кредитния рейтинг", заяви Куюмджиев. И каза още, че "Инерком" трябва да плати на ЧЕЗ до 15 ноември, иначе сделката отпада. Той призова държавата да се включи в сделката и да си върне ЕРП-то в Западна България.