Фондовите пазари реагират негативно на последната заплаха на американския президент

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да ескалира търговския сблъсък с Китай като наложи мита върху целият китайски внос в страната, който през миналата година беше за около 505 млрд. долара.

Коментарите на Тръмп бяха направени по време на проведеното в четвъртък интервю за телевизия CNBC, което беше излъчено в цялостния си вид в петък сутринта.

"Готов съм да стигна до мита за 500 млрд. долара", заплаши Доналд Тръмп, предава БНР

Трябва да се има предвид, че през 2017-а година в САЩ бяха внесени китайски стоки за 505,5 млрд. долара, като в същото време бяха изнесени американски стоки за китайския пазар за 129,9 млрд. долара.

Изказването на Тръмп предизвика ново напрежение на фондовите борси, като основните европейски индекси веднага се оцветиха в червено, парирайки сутрешното слабо покачване. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,26%, френският CAC40 - с 0,6%, а британският FTSE100 - с 0,27%.

Немският индекс DAX30 пък се понижава с 0,53%, като допълнително негативно влияние на борсата във Франкфурт оказва и предупреждението на Търговската и индустриална камара на Германия, че евентуално въвеждане на американски мита върху вноса на автомобили може да намали годишно БВП на водещата европейска икономика с около 6 млрд. евро.

Италианският индекс FTSE MIB се понижава с 0,56% в резултат и на подновени притеснения относно управляващата коалиция в страната.

Фючърсите на DJIA и на S&P500 се понижават на извънборсовата търговия съответно с 0,34% и с 0,17%, като единствено технологичният индекс Nasdaq100 нараства с 0,22%.