Търговските заплахи и сплашвания никога няма да сработят по отношение на Китай, заяви в понеделник говорител на китайското външно министерство, визирайки изявлението преди дни на американския президент Доналд Тръмп, че е готов да наложи митнически тарифи върху целия внос на китайски стоки в САЩ, равняващ се на малко над 500 млрд. долара през 2017-а година.

Китай също така няма нужда да използва конкурентна обезценка на своята валута, за да подпомогне износа си, посочи говорителят на външното министерство Гън Шуан.

Повод за този негов коментар дадоха както обвиненията в туитър на Тръмп, че ЕС и Китай манипулират техните валути, така и изказване през уикенда на американския финансов министър Стивън Мнучин, според което САЩ наблюдават внимателно неотдавнашната слабост на китайския юан, за да определи дали е имало манипулация и държавна намеса.

Изявлението на Гън Шуан сякаш потвърждава притесненията в последните дни, че досегашната търговска война между САЩ и останалия свят, и в частност с Китай, може да прерасне във валутна война.