VI блок на “Козлодуй” ще работи още 30 години

Бихме се радвали “Росатом” да се възползва от възможността да участва в реализирането на АЕЦ “Белене” при комфортна за българското правителство форма. Това заяви в София първият зам. генерален директор на руската корпорация Кирил Комаров. На въпрос дали ще бъдат стратегически инвеститор, той поясни, че много отговорно ще се запознаят с процедурата, когато тя бъде обявена. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че това ще стане до края на годината.

“Препоръките, които сме давали на Министерството на енергетиката, е да бъдат разгледани всички възможни варианти и смятам, че вашето правителство ще вземе най-мъдрото решение за този проект”, каза Комаров.

Той и Петкова присъстваха на церемония по подписване на заключителните документи по обосновката за удължаване на срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ “Козлодуй” до 2051 г. Модернизацията бе извършена от консорциум между “Русатом сервиз”, “Росенергоатом” и “Риск инженеринг”.

Досега са изпълнени 138 мерки, до края на годината ще бъдат завършени още 70, 19 остават за догодина. Шефът на АЕЦ “Козлодуй” Иван Андреев поясни, че до края на 2017 г. са инвестирани в удължаване на живота на двата блока 262 млн. лв. и 180 млн. в повишаване на мощността им, тази година ще бъдат вложени още 43 млн.