Метър и десет сантиметра ще е висока телената ограда, която ще пази диви прасета да не минават границата с Румъния. Изграждат се четири реда бодлива тел, а успоредно с нея ще се сложи и спираловидна тел тип “бруно”.

Това обясниха от министерството на земеделието в отговор на въпроси на “24 часа”, провокирани от многобройни критики в социалните мрежи, че оградата не може да спре глиганите.

Изграждането на оградата е започнало на две места, предстои да започне и в трети участък. Първоначално бе решено да бъде електропастир, но не е сериозно препятствие за по-силните животни, които, като се засилят, биха могли да го преминат, обяви преди дни министър Румен Порожанов. Той съобщи, че един линеен метър от бодливата тел струва 15 ст., четири реда са 60 ст. на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина.

“Целта е допълнително подсигуряване и предотвратяване на всякаква възможност за преминаване”, обясниха от министерството.

Подготвени са и репеленти, които се поставят на 50 метра разстояние и които отблъскват дивата свиня.

Регионалните дирекции по горите организират обществените поръчки и избират изпълнител за оградата. Доставката на бодлива тел в момента се осъществява от четирима производители и се извършва чрез регионалните дирекции по горите.

Оградата трябва да е готова най-късно до 10 август. Командирован е почти целият състав в системата на горите – държавните предприятия, Изпълнителната агенция по горите, регионалните дирекции по горите. Всички техни служители ще съдействат за набиване на колове и опъване на бодливата тел. Около 300 души ще помагат за изграждането на преградата.

Ще се осигури и денонощно патрулиране. “Целта е да няма бракониерство и да бъде избегнато движението на диви и питомни животни”, казаха от министерството.

На оградата ще патрулират около 100 човека на смяна във всеки един момент. Патрулите ще са там до изграждането на оградата, като целта е да не преминават животни и да се охраняват материалите и машините, с които се строи оградата.

В социалните мрежи се появиха коментари, че оградата няма да е достатъчна, за да спре дивите прасета.

Според ловци във вида, в който се изгражда, едва ли ще донесе очакваната ефективност.

Ако глиган е подгонен от хищник или пък от ловец на румънска територия, лесно би могъл да премине оградата. От друга страна, когато прасетата се наранят на шиповете по съоръжението, те щели да знаят, че в този район за тях има опасност и ще го избягват.

“Съоръжението трябва да е подсилено и масивно изградено”, коментираха ловци пред “24 часа”.