Неизвестното дружеството "Фърст Партнър", което се занимава с полагане на настилки като теракота, гранитогрес и фаянс, е подало жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу ключова обществената поръчка на "Булгартрансгаз" с бюджет почти 50 млн. лева. Фирмата, която няма дори сайт в интернет, е подала възражението си срещу процедура на 23 юли, като е поискала и налагане на мярката "временно спиране", предава capital.bg.

Това е поредната обществена поръчка в газовия сектор, която се блокира още в началния етап от фирми без никакъв опит в областта и със съмнителни икономически възможности. По-рано през годината редица жалби от, меко казано, странни дружества забавиха процедурите за изграждане на газовата връзка с Гърция.

За "Фърст Партнър" на практика няма никаква информация. Според Търговския регистър собственик и управител е Ира Милова. Регистрацията на фирмата е на столичната улица "Крум Попов", като през май е подадено заявление за промяна на адреса в кв. "Обеля". Последният публикуван финансов отчет на компанията е за 2013 г., когато приходите й са били 15 хил. лева. Предметът й на дейност е покупка и продажба на стоки, консултантски услуги, ремонт на автомобили и всичко друго, което не е забранено от закона.

Единственото проявление на "Фърст Партнър" в публичното пространство обаче е свързано с публикувани обяви за плочкаджии. Представител на фирмата на посочения в обявата телефон не пожелал да коментира пред "Капитал" с какви мотиви е подадена жалбата.

Търгът на "Булгартрансгаз" е за разширение на газопреносната мрежа в участъка от българско-турската граница до компресорна станция "Странджа" и оферти в него могат да се подават до днес - 26 юли.

Целта е да бъде изграден нов 11-километров тръбопровод, който ще осигури връзка от границата (точка Малкочлар) към транзитната мрежа на България. Идеята е именно през него да се осъществи евентуалният пренос на газ от "Турски поток", при положение че се случи насочването му към България, а не към Гърция.