Фирмата “Прохорово майнинг”, в която акционери са бизнесмените Христо Ковачки и Атанас Тилев, получи 35-годишна концесия за медни руди от находище “Прохорово” до Нова Загора. Това реши правителството на заседанието си в сряда. Освен медни руди ще има и съпътстващ добив и на злато.

Очаква се за този срок постъпленията от концесионни плащания да са 54,8 млн. долара без ДДС, съобщават от правителствената пресслужба.

По закон те постъпват в държавния бюджет и в бюджетите на общините - в случая Тунджа и Нова Загора. В одобрената преди 2 г. ОВОС е записано, че се предвижда разработването по открит способ на два рудника, строителство на обогатителна фабрика и на депа за технологични отпадъци.

Общата площ на находището е 462,7 хектара, като 412,8 са в землището на село Прохорово, 4,1 ха - при с. Златари, и 45,9 ха - при с. Межда.

Концесия за добив на лигнитни въглища от находище “Алдомировски въглищен басейн” за 29 г. даде още кабинетът. Теренът е на територията на общива Сливница, Софийска област. Концесионер е “Минна компания”.

Постъпленията от концесионни плащания за срока на концесията се очаква да достигнат около 5,3 млн. лева без ДДС. Концесионерът предвижда да инвестира над 3 млн. лв., се казва в съобщението.