Общините ще решават кои семейства да получат нови уреди, те ще са 100% безплатни

На 17 май Комитетът за наблюдение на Оперативна програма “Околна среда” реши, че приоритетна ос номер 5 на програмата - “Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух”, на стойност 111 348 825 лв., вече може да бъде обявена.

Тогава министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че най-късно до началото на лятото процедурата ще стартира. Което означава, че парите, предназначени за подмяна на замърсяващо въздуха отопление в 21 български общини, ще може да бъдат раздадени.

От управляващия орган на програмата казаха преди няколко дни за “24 часа”, че стартът ще стане факт най-рано в началото на есента. Причината за забавянето, което далеч не е първото за тази приоритетна ос, е, че

не всички общини

са готови

с изпълнението на т.нар. общи предварителни условия.

В документите на програмата тези условия са описани като “определянето на базова и целева стойност на индикаторите за резултат по приоритетната ос”. Което преведено на човешки означава, че тези общини с наднормени замърсявания на въздуха с фини прахови частици трябва още преди да са кандидатствали за парите, да имат надеждна система за мониторинг на въздуха. Която да установи какви точно са нивата на замърсяванията, преди да са приложили мерките и съответно – да се види дали мерките са дали резултат.

Кои са общините?

По принцип бенефициенти по тази приоритетна ос на програмата ще са онези 21 български общини, които имат наднормено запрашаване на въздуха и заради които Еврокомисията започна през 2017 г. наказателна процедура срещу България. Това са Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, София-град, Бургас, Благоевград, Асеновград, Варна, Велико Търново, Враца, Горна Оряховица, Гълъбово, Девня, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Пирдоп, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Хасково и Шумен.

Наказателната процедура бе почната през лятото на 2017 г. и през 2019 г. изтича

крайният срок,

в който трябва

да бъдат отчетени

резултати

от прилагането на специални мерки, предимно за замърсяването с фини прахови частици и серни окиси.

Само за единици от тези градове може да се допусне, че имат и промишлен източник на замърсяване – Гълъбово и Пирдоп. Но в Несебър няма заводи, а транспортът замърсява само през лятото.

А и по принцип е установено, че във всички тези 21 населени места среднодневните превишения на нормите се случват зимно време, т.е. основният източник е битовото отопление. Масово разпространените в България въглища за битово отопление са с високо съдържание на сяра, а дървата за огрев са една от основните причини за фини прахови частици.

Засега обаче от тези 21 общини

само седем са

с готовност

да кандидатстват

за средствата

по програмата, тъй като само те отговарят на критериите, съобщи ръководителят на управляващия орган на оперативната програма Валерия Калчева. Това са Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, София, Бургас и Благоевград. Критерият е да имат разработена и приета програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Което означава, че са идентифицирали конкретните замърсители и имат идея как да се справят със ситуацията.

Останалите 14 общини имат сключени договори с МОСВ за изработване на програми, но все още не са готови с тях.

Зимната инверсия на въздуха в Софийското поле допълнително утежнява обстановката, когато започне отоплителният сезон.
Зимната инверсия на въздуха в Софийското поле допълнително утежнява обстановката, когато започне отоплителният сезон.

Какви мерки се допускат

Всичките предвидени по програмата 111 млн. лв. ще се използват за подмяна на отоплителни уреди, както и за присъединяване към мрежата на топлофикация или газифициране, където има възможност.

Въпреки че насоките за кандидатстване още не са публикувани, се знае, че всички разходи ще бъдат покрити 100%, така че домакинствата няма да се наложи да доплащат. “Новите отоплителни тела обаче ще трябва да отговарят на изискванията за екодизайн и енергийна ефективност”, обясни Калчева.

На първо място ще трябва да бъдат подменени печките на твърди горива. Голяма част от най-масово използваните от населението в момента печки за дърва и въглища са пригодени преди всичко да използват родно производство. При въглищата това означава

ниска калоричност,

съответно по-ниска

температура

на горене

От тази есен с промяна на Закона за чистотата на атмосферния въздух ще бъдат въведени долни граници за калоричността и съдържанието на пепел и сяра в продаваните на нашия пазар въглища и брикети, което ще направи тези печки неподходящи за използването им.

Според Валерия Калчева изборът на домакинствата, чиито отоплителни уреди ще бъдат подменени, ще бъде работа на съответната община, тъй като местните власти най-добре знаят в кой квартал има най-много проблеми.

В момента се обсъжда и е много вероятно да бъде прието за допустимо и подмяната на печките с климатици. А там, където има местна топлофикация или газоразпределително дружество, да се финансира присъединяването на цели квартали към тези мрежи, ако досега тръбите не са достигали до тях.

Друга допустима мярка, която също се обсъжда, е там, където не е възможно да се промени начинът на отопление, да се финансира поставянето на

индивидуални филтри

на комините

Проблемът с тях според експерти обаче е, че филтрите консумират електроенергия, която очевидно ще трябва да се плаща от домакинствата и трябва да се намери механизъм хората да се съгласят филтрите да работят. Затова Националното сдружение на общините възрази в свое писмо до управляващия орган да се предвиждат средства за филтри, но все още не е решено дали това ще бъде взето предвид.

По 3000 лв. се падат на семейство за смяна на горивото

Над 8 млн. лв.ще бъдат вложени в подмяна на печките на твърдо гориво на 2600 домакинствата в Смолян с уреди, изгарящи пелети. Това са намеренията на общината в нейния проект, с който ще кандидатства за средствата по Оперативна програма “Околна среда”, съобщи наскоро зам.-кметът Марин Захариев. Предвидено е също домакинства, които се отопляват на въглища и дърва, да могат да получат котли на пелети, газови котли, климатици и др.

“На този етап анализите показват, че на домакинство ще се предоставя оборудване за около 3000 лв. Това означава, че от програмата могат да се възползват повече от 2600 домакинства”, каза зам.-кметът.

Проектът на Видин предвижда около 1760 домакинства, или около 10% от всички, да подменят системите си за отопление с твърдо гориво безвъзмездно. Те също ще получат по около 3000 лв. от оперативната програма. Община Видин ще разчита на около 5,5 млн. лв.

В Пловдив все още не е ясно за колко домакинства ще стигнат средствата, но общината е решила, че районът на действие на помощта ще е центърът на Пловдив, в който замърсяването е най-силно. 200 000 лева от бюджета на общината вече е заделен за закупуване на станции за замерване на въздуха, които са лицензирани и качествено показват какъв е въздухът в града, съобщи наскоро заместник-кметът Розалин Петков.

В столицата вече се изпълнява пилотен проект за подмяна на битовото отопление на домакинства в район Нови Искър. Той засяга 30 семейства, които получиха печки за изгаряне на пелети плюс пелети за целия отоплителен сезон. Гаранционният срок на печките е 2 години. Районът бе избран заради това, че е с най-висок брой на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища – над 7000.