Комисията за защита на конкуренцията започва проверка дали „Топлофикация София“ е злоупотребила с господсващо положение. От съобщение на регулатора става ясно, че ще се проверява дали е извършено нарушение на закона. 

Според регулатора е възможно столичната топлофикация да е монополист на пазара на пренос на топлинна енергия. Той включвал и дейността по присъединяване на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа в София. КЗК посочва, че подобно нарушение може да ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите ако например дружеството налага на нелоялни търговски условия за присъединяване на клиенти.

"Комисията установи, че от м. юли 2015г. „Топлофикация София“ ЕАД сключва договори за присъединяване с утвърдени образци, в които в противоречие на разпоредбите на ЗЗК едностранно налага на клиентите/инвеститорите следните три нелоялни търговски условия...", се посочва в съобщението на КЗК. 

Уточнява се, че дружеството налагало на потребителите да изградят за своя сметка енергийните обекти (присъединителен топлопровод, съоръженията към него и абонатна станция),които са нужни за присъединяването на домакинствата към топлопреносната мрежа.

Условие било и да предоставят за безвъзмездно ползване на топлопреносното предприятие изградените от клиента енергийни обекти. След като били прехвърляни на "Топлофикация София", цената за обектите, била връщана на инвеститора под формата на топлинна енергия.