Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада

Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица.

Такова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова. Това заяви самата тя в сутрешния блок на Нова тв в четвъртък. Поводът е случаят с група български туристи, измамени преди няколко седмици с екскурзия до Канада и круиз до Аляска.

Още в първия град по маршрута - Торонто, се оказва, че четирите нощувки на пътниците не са платени. Наложило се екскурзиантите да извадят пари от собствения си джоб. В Квебек и Отава всичко било наред, но в Монреал неприятната ситуация се повторила. Освен това се оказва, че с резервациите за круизния кораб също има проблем - нямало такива на имената на пътниците. В крайна сметка те били принудени да се върнат в България на собствени разноски.

“Беше доста унизителна история”, разказа един от потърпевшите. По думите му туроператорът “Уърълд травел мениджмънт” не дал никакво обяснение. Собственичката Станислава Банкова обещала да върне парите на групата и обвинила глобалния доставчик, с който работела.

По-късно потърпевшите са писали до Комисията за защита на потребителите, откъдето им отговорили да се обърнат към застрахователите.

“Това вече е направено от нас, но те ни отговориха, че не са отговорни за това. Казаха ни да се обърнем към този застраховател, към когото тя е имала застраховка за отговорност на туроператора към момента на сключване на договора”, разказва един от потърпевшите.

Общата стойност на пътуването е била 85 хил. лв., докато туроператорът е имал договор за застрахователно покритие в размер на 25 хил. лв., обясни Ангелкова сутринта. Според Кодекса за застраховането туристическата компания трябва да разпредели парите пропорционално между ощетените, останалата част следва да се предяви чрез съдебен иск. “Ще направим всичко възможно да им помогнем”, обеща Ангелкова.

По думите ѝ това е първият подобен случай, с който министерството се сблъсква. “Хората с основание се обърнаха към нас, изложиха целия казус. Направили сме може би 4-5 проверки на фирмата, като последната е от 7 август. Без да сме получили предварителна информация от фирмата, както е по закон, стана ясно, че те са започнали процедура по ликвидация. Уведомиха ни след нашата проверка, че искат да прекратят дейността си, което на фона на неизпълнението на договорните ангажименти за екскурзия в Канада е странно като действие”, обясни министърката.

Още по-странно е, че управителката, от една страна, прекратява дейността си, а от друга, е заявила намерение за регистрация на нова фирма. “Това само по себе си говори за незаконни действия и създав апредпоставки за извършване на други нарушения”, коментира Ангелкова. Тя заяви, че заради това ведомството ще сигнализира прокуратурата.

Министърката пое ангажимента да затегне изискванията към туроператорите и турагентите по отношение лимитите на застраховките и заяви, че министерството вече е в контакт с Комисията за финансов надзор. “Законът, за съжаление, не казва колко трябва да е максимумът на една застраховка, това се преценява от самия туроператор”, добави Ангелкова.

Тя препоръча на потребителите винаги да четат дребния шрифт на всички документи, където се вижда лимитът на полицата, и ако е малка, да не подписват договора.

Потърпевшите от екскурзията до Канада разказват историята си.
Потърпевшите от екскурзията до Канада разказват историята си.