1,5 млн. евро отпуска на България Европейската комисия, за да ни помогне по пътя към приемането на еврото.

С решение от четвъртък ЕК е одобрила поискана от България допълнителна техническа помощ, която ще се предостави чрез Програмата за подкрепа на структурните реформи (ППСР).

Помощта е целева и с нея ще се финансират проекти, които реформират процедурите по несъстоятелност, подобряване на съдебната система и на корпоративното управление на държавни предприятия.

Към решението има работна програма със записани конкретни действия, които ще бъдат финансирани, посочени са приоритетите, целите и очакваните резултати.

“Тези реформи са важни и във връзка с плавния преход към валутния механизъм II (ERM -2)”, се посочва в съобщението от ЕК. Те са част от поетите от българските власти ангажименти за изпълнение на предварителни условия за присъединяването ни към ЕРМ-2 и Банковия съюз.

България обеща затягане на банковия контрол със съдействието на ЕЦБ, както и този на небанковия сектор, в който влизат пенсионните фондове и застрахователните компании, както и засилени мерки срещу прането на пари.

В началото на европредседателството през декември м.г. еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер обяви при посещение у нас, че Брюксел е заделил 140 млрд. евро за държавите, които искат да въведат еврото. Тогава той изрази готовност за техническа, финансова и консултантска помощ за България.