Разпореждането на президента на САЩ Доналд Тръмп за увеличение на вносните мита върху алуминия и стоманата от Турция не е свързано с други въпроси на двустранните отношения между Вашингтон и Анкара, заяви днес заместник-говорителката на Белия дом Линдзи Уолтърс, цитирана от ТАСС.

"Президентът, както той самият заяви, е инструктирал да се подготвят документите за увеличението на вносните мита за стоманата и алуминия от Турция", отбеляза Уолтърс, цитиран от БТА.

По думите й тези действия са на основание член 232 от Закона за разширяване на търговията на САЩ от 1962 година. Въпросното законодателство позволява на държавния глава на САЩ да наложи търговски бариери срещу чужди страни, ако те са аргументирани с "интересите на националната сигурност".

"Мита, които са въведени на основание член 232 за вноса от конкретни страни, чийто износ може да създаде заплаха за националната сигурност, както това е определено в член 232, не зависят от търговските преговори или каквито и да е било други въпроси", добави Уолтърс.