Информацията се пази на две места

Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно.

Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване. В петък от Агенцията по вписванията съобщиха, че аварията ще бъде отстранена до 8 часа. Последва съобщение, че системата ще е недостъпна и през уикенда. В неделя правосъдната министърка Цецка Цачева сезира МВР, ДАНС и прокуратурата.

От фирма “Лирекс”, която поддържа системата на Търговския регистър, обясниха, че от петък работят по отстраняването на аварията.

Заради нея имаше подозрения за загуба на информация от началото на годината. За щастие има две резервни копия, които са непокътнати.

Засега не е ясно кога пак ще могат да се правят вписвания в Търговския регистър, но справките за фирмите ще са достъпни от сряда. Поетапно ще се възстановява достъпът до останалите функционалности.Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на нарушения достъп не са били възможни злоупотреби. Останалите регистри работят с пълните си функционалности.

За отказ да бъдат изпълнени нареждания за плащания от банки съобщиха потребители във фейсбук. Експерти обясниха, че някои банки задължително проверяват актуално състояние на платеца и получателя при фирмени преводи.