Апарт хотел в Бяла ще бъде затворен заради липса на категоризация, съобщи днес при проверка в хотела министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че от министерството ще настояват на комплекса да бъде наложена максимално допустимата от закона санкция от 10 000 лева. Тя коментира, че комплексът извършва дейност без да е категоризиран. Апарт хотелът е имал категоризация от 2 звезди до 2015 година. Министърът посочи, че няма как да се извършва туристическа дейност без да има категоризация по Закона за туризма и добави, че е подадено искане за повишаване на категорията на комплекса през 2016 година, но то не е одобрено от министерството.

Освен глобата, министерството ще настоява пред Комисията за защита на потребителите за затваряне на комплекса веднага до привеждането му в съответствие и отстраняване на нарушенията, както и да бъде стартирана процедура за категоризация.

Ангелкова каза в отговор на въпрос, че от началото на сезона са констатирани 19 случая по цялото Черноморие, при които липсва категоризация или тя не отговаря на мястото. Все още се очаква развитие по въпроса със заведенията в Шкорпиловци, които са разположени незаконно на неохраняеми плажове. По думите й министерството на туризма няма правомощия да премахва заведения. Тя уточни, че министерството е изискало и очаква от кмета на община Долни чифлик да предприеме действия и да издаде заповед за премахване на обектите.