Когато темата на разговор е футбол, то неизбежно в един момент дискусията добива и финансов облик. За никого не е тайна, че парите играят голяма роля в съвременния футбол, като доказателство затова са колосалните суми, които отиват за трансфери всяко лято. И съвсем закономерно, едно от първенствата с най-активни отбори на трансферните пазари е испанската примера дивисион.

Висшият ешелон на испанския клубен футбол винаги се е славел с огромна финасова сила, като всяка година в това първенство се вливат милиарди евро под различни форми. Например парите, които испанското първенство получава за пакета с телевизионии права са действително зашеметяващи.

Така преди няколко месеца Ла Лига успя да продаде ТВ правата си за умопомрачителните 4.48 милиарда евро. Компанията Mediapro закупи пакета, който е с валидност до 2024-та година, като приходите от общата сума са с 30% по-големи от досегашния контролен пакет. Всъщност, приходите от сделката за вътрешния пазар са се увеличили с 15%, което също е показателно за успеха на Хавиер Тебас, който е президент на примера дивисион.

Друг голям повод за радост на Тебас и компания е евентуалният интерес, който проявяват стрийминг гиганти като Нетфликс и Амазон, които вероятно биха закупили други четири пакета с ТВ права. Реално погледнато, повече от доброто финансово състояние, в което се намира испанският футбол, се дължи до голяма степен на отборите, които участват в първенството.

Когато бизнесът позволява, големите отбори се възползват от конкретна ситуация и по този начин правят големи печалби. Надали има някой, който да не е разбрал за гръмкия трансфер на Кристиано Роналдо в Ювентус през това лято. Реал Мадрид успя да продаде вече 33-годишната мегазвезда на италианския хегемон за колосалната сума от 100 милиона евро, променяйки залозите за примера дивизион.

И макар белият балет да реализира много добра сделка във финансов план, то със сигурност липсата на Роналдо вече оказва своето влияние. Така например ако погледнем коефициентите за победител през настоящия сезон в Ла Лига, ще видим, че Реал Мадрид не разполага с най-добър коефициент, като шансовете на мадридчани за нова титла от испанското първенство са оценени на 2.50.

От друга страна пък, най-добър коефициент има тимът на Барселона (1.75), като каталунците могат да се похвалят със забележителни икономически резултати през последната една година. За 12 месеца отборът на Барселона е реализирал приходи от близо 1 милиард евро, или точно 914 милиона, което е абсолютен рекорд за футболен клуб.

Само за изминалия сезон каталунският отбор е реализирал брутна печалба от 177 милиона евро. Докато от въпросните 914 милиона, генерирани в рамките на една календарна година, са изразходвани цели 885 милиона евро. Това говори красноречиво за идеалното финансово здраве, в което се намира отборът, в който играе Лео Меси в момента.

Но безупречните икономически показатели на Барселона не трябва да са изненада за никого. Нека не забравяме, че само преди една година каталунският гранд прибра зашеметяващите 222 милиона евро, дадени от тима на Пари Сен Жермен за трансфера на Неймар в Парижкия клуб.

Като цяло, имайки предвид какви невероятни суми се изразходват в Ла Лига и какво е финансовото състояние на основните грандове в испанското първенство, то изобщо не изглежда странно, че примера дивисион се намира в такова безупречно финансово положение.