9,3 млн. лв. трябва да възстанови "Олимпик" по прекратените полици. Общата стойност на премиите по тези полици е 40 млн. лв. Общата стойност на загубите, които всички клиенти на застрахователя ще имат е 9,3 млн. лв. Това обяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн на пресконференция за ситуацията със застрахователя, който е с отнет лиценз от кипърските власти поради неплатежоспособност.

Между 3 и 78 лв. ще е загубата на клиентите, чиито полици изтичат през януари 2019-а. Агайн допълни, че по информация на Гаранционният фонд те са около 57 хиляди.

Средната загуба между 103 и 192 лв. ще има за 29 хил. клиенти на кипърската компания. Техните полици изтичат след януари 2019 г.

"Връщането на премии няма да стане веднага, а при процедурата за ликвидацията и разплащането с останалите кредитори. Засегнатите клиенти по "Гражданска отговорност са 197 551 към четвъртък. От 111 хил. изтичат до края на октомври, което означава, че не трябва да плащат повече.", посочи още регулаторът.

Тя допълни, че по информация на временния ликвидатор, изготвянето на списък с кредиторите ще започне след произнасянето на съда в Кипър, което се очаква да бъде през септември. След това се очаква да бъде обявен 35-дневен срок, в който всеки да има възможност да предяви искания за задълженията им.

Агайн припомни, че на 10 август беше назначен предварителен ликвидатор. Днес с публикация в Официален вестник на Република Кипър е назначен Павлос Накузи. 

"Той ще бъде временен ликвидатор до произнасянето на съда дали открива производство по ликвидация. Ако бъде открито, ще бъде назначен постоянен ликвидатор, който ще започне осребряване на имуществото на застрахователя. Той трябва да продаде всички активи на застрахователя и да използва за разплащане с кредиторите на компанията, които включват и българските клиенти.", допълни още Агайн.

Агайн посочи, че комисията не разполага с информация за размера на обезщетенията, които се дължат от "Олимпик", а дали средствата от ликвидацията ще стигнат, за да се покрият задълженията й, може да каже само ликвидаторът.

"Ако някой е продал полица на "Олимпик" след 10 май е гарантирано измама", акцентира зам-шефката на КФН. 

"Отнемането на лиценза на "Олимпик" не са свързани с не плащане на задължения в България. До 10 май имаше много малко жалби сравнено с общия пазар. Отнемането на лиценза е заради финансови причини, тъй като при проверка от кипърския регулатор е установено, че значителна част от активите на застрахователя са проблемни - в необичайни географски локации и не могат да бъдат установени. Поради това е установено, че застрахователят не отговаря на евроизискванията", допълни още зам-шефът на КФН.

Агайн посочи, че има информация, че "Олимпик" е правила вноски и в Обезпечителния фонд, към които няма задължения. Тя допълни, че ако компанията е правила вноски, те трябва да им бъдат върнати.

От регулаторът посочиха, че се обсъжда се промяна в евродиректива и за създаване на механизъм за обезщетяване при несъстоятелност на застраховател. Тя посочи, че в много държави липсва такива гаранционни схеми и посъветва шофьорите да обръщат внимание на тези фактори. Целта е гаранционните фондове, където застрахователя изпаднал в несъстоятелност, е работил да обслужват клиентите на място.