На концесионера на плажа "Слънчев бряг - централен" Министерството на туризма е наложило неустойка в размер на 32 000 лева заради нарушения. Това съобщи пред журналисти днес в курортния комплекс министър Николина Ангелкова, предава БТА.

При проверка е установено, че на пясъчната ивица има изградени 6 бетонови площадки около заведения на плажа. Установена е и допълнителна търговска площ. При съвместна проверка с екип на РДНСК е констатиран асфалтов паркинг на плажа пред хотел "Европа". Министър Ангелкова каза, че ще бъде прекратен договорът с концесионера на плажа "Слънчев бряг - централен", ако в най-кратък срок не изпълни предписанията. С предупреждения заради драстични нарушения са и други десет плажа по Черноморието.

На плаж "Буджака" в Созопол и плаж Равда са констатирани липса на спасители и медицинско обслужване. Със същите нарушения са и четири ивици в Общините Бяла и Варна. Там е наложена глоба в максимален размер от 101 000 лева.

Южният плаж в курорта "Слънчев бряг" е един от малкото у нас, където човек с увреждания най-пълноценно може да плажува, защото са осигурени абсолютно всички допълнителни изисквания за оборудване и съоръжения, каза още Ангелкова.

Тя информира, че плажът "Слънчев бряг - юг" разполага и с плаваща количка за инвалиди.

Така веднъж стъпили на морския плаж, хората с увреждания могат да се къпят и в морето, каза министър Ангелкова. Тя добави, че е поела ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да бъде добавена промяна, която да даде дефиниция на това какво е достъпна среда на морския плаж за хората с увреждания и осигуряването й да бъде отговорност за стопаните на плажовете. Това ще стане и чрез групирането на плажовете.

Общо на 82 морски плажа в момента са изградени съоръжения за трудноподвижни хора и хора в инвалидни колички, 53 от ивиците са в Бургаска област.