Управителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас предупреди страната да не се отмята от поетите ангажименти към кредиторите, след като излезе от последния от трите последователни спасителни плана, защото в противен случай пазарите ще я изоставят, предаде Ройтерс.

Пред в. "Катимерини" Стурнарас каза, че всяко отстъпление по отношение на ангажиментите може да постави Гърция пред големи рискове във време, в което тя може да е особено уязвима на финансовите проблеми в съседна Турция, Италия и на други места, предава БТА.

Атина излиза от спасителния план утре и разчита на пазарите след това да рефинансират нейния дълг след почти девет години на дългова криза, която доведе до свиване на икономиката й с четвърт и принуди властите да въведат мъчителни мерки за строги икономии.

От разразяването на дълговата криза през 2010 г. четири последователни правителства се опитаха да спасят страната от дефолт, разчитайки на най-големите спасителни планове в икономическата история. Над 260 милиарда евро бяха отпуснати на Гърция от нейните партньори от еврозоната и от Международния валутен фонд. Атина се върна на борсите през юли 2017 г. с продажбата за 3 милиарда евро на облигации, което бе важно събитие в нейното завръщане към икономическо здраве.

Атина пое ангажимент след излизането от спасителния план да постигне цел за първичен бюджетен излишък от 3,5 от БВП до 2022 г. и 2,2 процента до 2060 г.