Местен предприемач купи бившето Сержантско училище в Горна Оряховица и ще развива нова индустриална зона. Продажбата на пустеещия от десетилетия терен приключи успешно в края на миналия месец, след като над две години НАП се опитва да продаде имота, за да осребри задълженията на собственика му ДП "Транспортно строителство и възстановяване". Параметри на сделката не се посочват, но първоначалната цена при последния търг бе 839 000 лева. "На това място ще се оформи една нова индустриална зона, която ще привлича инвеститори в Горна Оряховица. Вече има интерес от производствени компании", коментира инж. Евгени Иванов, който представлява новите собственици и движи процедурите по преструктуриране на имота в Горна Оряховица.

Бившето Сержантско училище е с площ от 62 дка и 21 сгради. Заради крупни задължения данъчните обявиха за продан активите в Горна Оряховица като първоначалната оценка бе 1 864 524 лв.

Сделката вече е факт, а в общинската хазна са влезли 83 000 лева от данъка върху придобиване на имоти, научи "24 часа". Общината е и в списъка на кредиторите на държавната фирма, заради неплатени данък сгради и такса смет. Тя многократно отправя искания да го получи, но без резултат. Имотът е изключително атрактивен с локацията си - в близост до града, главен път и летището. Има изградени комуникации. Новите собственици вече са започнали почистване на терена. Предстои оценка на сградите и разчистване на тези, които са в процес на рушене. След това ще започнат и процедури по преструктуриране на имота и обособяването му на по-малки парцели.

"Надяваме се на съдействието на общината, за да бъдат извървени тези стъпки по-бързо", коментира инж.Иванов.