Фирмата не е стигнала до отваряне на ценова оферта

Гръцката фирма “Актор”, която блокира с жалба в КЗК търга за тунел “Железница” на магистрала “Струма”, изобщо не е успяла да запознае тръжната комисия с ценовото си предложение. Причината е, че тя е била отстранена още на етап техническо предложение, се разбира от протокола на оценителната комисия на АПИ. Търгът за строителството на най-дългия тунел и отсечките към него е най-скъпият в историята на АПИ.

“Актор” беше подала оферта за втората обособена позиция от поръчката – проектирането и строителството на 2-километровия тунел “Железница” с обслужващ път и площадка за хеликоптери. За нея оферти подадоха общо 13 кандидати. До отваряне на ценовите предложения бяха допуснати четири обединения, всичките съставени от български фирми.

В крайното класиране останаха двама претенденти, а за победител бе обявено обединение ДЗЗД “АМ Струма тунел 2018”, с участници “Джи Пи Груп” АД, “Глобал Кънстръкшън” ООД и “Виа План” ЕООД с 99,96 точки. Тяхната цена е 185,37 млн. лв. без ДДС.

“Актор” е отстранена на етап техническа документация. Според комисията по избора техническото ѝ предложение противоречи на изричните указания на пътната агенция, е отбелязано в протокола.

“Актор” не са поискали от КЗК налагането на временна мярка, но от АПИ за всеки случай спират процедурата до произнасянето на антимонополния орган.

За първия подучастък, в който влиза и пътят край северния портал, на първо място е класирано обединение “Железница - Север” с 88,82 точки. В него влизат “Главболгарстрои”, “ГБС - Инфраструктурно строителство” и “Главболгарстрой Интернешънъл”. За третата обособена позиция е избран “ПСТ Груп” с 88,36 точки. Поръчката е разделена на три, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на оперативната програма.

От доклада на комисията се вижда, че десетки други участници освен “Актор” са били отстранени, защото не отговарят на критериите на възложителя или заради непълноти в документацията.

Търгът за тунела досега бе спиран няколко пъти заради жалби. За пръв път бе обявен през 2016 г. След това при един от опитите за пускането му отново част от документацията дори изчезна.