Водещите публикации в днешния гръцки печат коментират приключването на последната спасителна програма за Гърция и края на осемгодишния период на меморандумите между страната и нейните кредитори, предава БТА.

Под заглавие "Изходът на Ципрас" атинският "Та неа" пише, че ангажиментите на Гърция и строгият контрол продължават въпреки митовете на правителството. Според изданието страната няма поле за коренни промени поради задълженията, които е поела и след края на спасителната програма.

За "сенките" на "чистия изход" пише всекидневникът "Катимерини". Вестникът се спира на липсата на доверие, че ежедневието на хората ще се подобри. Изданието коментира високата цена на финансирането, която е осуетила правителствените планове за две нови емисии държавни ценни книжа преди края на меморандума, несигурността дали ще бъде избегнато ново орязване на пенсиите, по-ниския от очаквания растеж на икономиката, изключително високия процент необслужвани кредити и половинчатите структурни реформи.

"Авги" коментира темата под заглавие "Началото на една нова епоха". Според лявото издание на 20 август приключва осемгодишният период на меморандумите, на фалита и на крайната неолиберална адаптация. Според "Авги" днес започва нов път за страната, освободен от задушаващия надзор на финансовите институции, като Гърция възстановява своя суверенитет и свобода.

Икономическият всекидневник "Нафтемборики" посвещава обширен анализ на предизвикателствата пред Гърция след края на меморандумите. Вестникът се спира на все още ниското ниво на заетостта, на просрочените задължения към бюджета, на високото равнище на данъчното облагане и осигуровките, на слабото финансиране на частния сектор от банките и на други проблеми, които страната ще среща и след края на спасителната програма.

В редакционен коментар "Елефтерос типос" сравнява изхода от меморандумите с тениската, с която тези дни беше видян финансовият министър Евклидис Цакалотос и на която има монтаж на него самия с известната американска актриса Скарлет Йохансон. Според вестника връзката на изхода от меморандумите и изображението на тениската на Цакалотос е, че и двете още не са се случили.