В неделя Китай публикува насоки за борбата с бедността през следващите три години, чиято цел е тя да бъде изкоренена до 2020 г., предава bulgarian.cri.cn.

През следващите три години ще бъде трудно още 30 милиона души да бъдат спасени от бедността, се казва в ръководството, издадено от ЦК на ККП и Държавния съвет.

В него още веднъж се подчертава целта на страната да се справи с бедността във всички селски райони до 2020 г., за да се изгради общество със средно ниво на благосъстояние. На бедното население трябва да бъдат осигурени храна и дрехи, както и основни медицински услуги и базови условия на живот, а на децата на бедните семейства деветгодишно задължително обучение.

В ръководството се посочва, че работата по облекчаването на бедността трябва да се фокусира върху изключително бедните райони, като Тибет, планинския автономен район Ляншан И в провинция Съчуан и автономния район Лису в провинция Юннан. Трябва да се насърчи развитието на специфичните индустрии, да се подкрепи заетостта, образованието и възстановяването на екологичното равновесие, се посочва в ръководството. В него са изброени и други мерки за облекчаването на бедността, сред които ускореното изграждане на инфраструктурата, увеличаването на финансовата подкрепа, социалната мобилизация, укрепването и подобряването на ръководната роля на партията в намаляването на бедността.