Излизането на Гърция от третото и последно кредитно споразумение с Европейския съюз дава възможност на страната да възстанови икономическия си суверенитет, което ще се отрази благоприятно на благосъстоянието на населението, заяви днес говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос в интервю за радио Риъл ФМ, цитирано от ТАСС.

"Ние навлизаме в нова фаза за гръцката икономика и за Гърция като цяло", каза Дзанакопулос. Той обясни, че с възстановяването на икономическия суверенитет на страната европейските институции вече няма да контролират начините за постигане на излишък в държавния бюджет на Гърция, а ще следят само способността за постигането на бюджетен излишък, необходим за осигуряване на устойчивост на дълга, поясни Дзанакопулос.

Според него всички данни сочат, че цикълът на корекции във финансовата област е приключил и няма нужда от нови мерки за икономии, а напротив - създава се резерв от 750 милиона евро за 2019 г., който може да се използва за социално подпомагане и облекчаване на финансовите тежести на тези слоеве от населението, които са пострадали.

Коментирайки въпроса за намаляване на пенсиите през следващата година, съгласувано с кредиторите още преди излизането на Гърция от спасителната програма, Дзанакопулос подчерта, че "с доста голям процент увереност" може да се каже, че прилагането на тази мярка с цел постигане на първичен бюджетен излишък от 3,5 процента от брутния вътрешен продукт/БВП/ през 2019 г. "не е необходимо". Той обаче посочи, че всичко ще зависи от финансовото положение на страната.