Китайските банки възобновиха „антицикличното“ регулиране като част от механизма за ценообразуване на централния паритетен курс на юана спрямо щатския долар. От Китайската система за валутна търговия заявиха в петък, че повечето от банките, които търгуват с валута, са направили корекции по собствена инициатива от началото на август, за да компенсират процикличните настроения на фона на отслабването на юана на валутния пазар. През последните месеци китайският юан започна да губи сила отчасти поради по-силния щатски долар и нестабилния търговски климат в световен мащаб, припомня bulgarian.cri.cn.

От Китайската система за валутна търговия заявиха, че регулирането ще изиграе активна роля като помогне на юана да остане стабилен на разумно и балансирано ниво, добавяйки други благоприятни условия, сред които стабилна икономика и по-бързо изместване на двигателите на растежа. За да ограничи задвижваните от ирационалните настроения колебания на валутния пазар, китайският валутен регулатор през май 2017 г. въведе антицикличен фактор на регулиране към съществуващия ценови модел за централния паритетен курс на юана спрямо щатския долар.

След като пазарът се нормализира с балансирани капиталови потоци, през януари банките отмениха регулирането и неутрализираха антицикличния фактор.