Общините ще кандидатстват през октомври

През октомври 2018 г. ще се проведе отмененият конкурс по европейската инициатива WiFi4EU за безплатен интернет за общините. Това съобщава министерството на транспорта в края на миналата седмица.

Първият конкурс, който трябваше да е през май, беше анулиран поради техническа неизправност на портала за кандидатстване. По тази причина времето за подаване на заявления ще бъде съкратено до 3 дни.

Порталът за регистрации ще бъде отворен през втората половина на септември. Общините, които вече имат регистрация, нямат нужда от повторна. Те могат да проверят актуалността на своите документи и ако се налага, да ги заменят.

След подаване на кандидатурите общините ще получат потвърждение по имейл, показващо времето на заявлението. Класирането ще се извършва на принципа “първи кандидатствал – първи получил”, отчитайки и географския баланс.

Обявяването на резултатите ще е след около шест седмици от отварянето на конкурса. Всички участници ще получат съобщение с информация за тяхното представяне. Класираните общини трябва да подпишат в най-кратки срокове договор, а след това да изберат компаниите, които ще извършат инсталациите на точките за достъп. След като бъде потвърдено, че мрежата работи, на компаниите ще им бъдат изплатени сумите за работата.

През август транспортното министерство е извършило проверка на списъка с регистрираните български общини. Всички 227 изявили желание отговарят на критериите.

До края на годината минимум 1183 ваучера ще бъдат раздадени в ЕС, като броят им може да достигне 2500. Бюджетът на програмата е 120 млн. евро, а всяка община може да получи до 15 000 евро.