Турция ще изтегли 29 продукта, предимно вносни електроуреди, от пазара си, позовавайки се на "нелоялна конкуренция" и опасения за безопасността, предаде ДПА, позовавайки се на Анадолската агенция.

Списъкът включва електрически мотори, сешоари, чайници, предпазни колани и други, според съобщение на министерството на индустрията и технологията. Двайсет и един от продуктите са вносни, предава БТА.

Решението е част от пакет мерки, обявени от правителството вчера, които според министерството целят да насърчат местното производство и "да облекчат товара върху индустриалците и предприемачите след икономическите атаки срещу Турция".

В съобщението се говори за засилване на проверките за безопасност на продуктите, за да "се избегне непочтената конкуренция".

Решението идва на фона на търговски спор със Съединените щати, който ескалира по редица въпроси, включително задържането в Турция на американски пастор.

Анкара и Вашингтон си наложиха взаимни санкции и увеличиха митата за внос.

През август президентът Реджеп Тайип Ердоган призова за бойкот на американски електронни устройства, включително айфони на компанията Епъл.

"Ние ще произведем дори по-добри, с по-високо качество от тези, които купуваме отвън, и ще ги продаваме в чужбина. Ние ще бойкотираме американските електронни стоки", заяви той в Анкара.