Добивите ниски заради дъждове и градушки през май и юни

При пипера пораженията били върху 65% от посевите

С 36,6% по-скъпо ще струва килограм домашно приготвена лютеница през тази година спрямо миналата. Ако през 2017-а продуктите са стрували 1,50 лв., то през тази домакинствата ще платят 2,05 лв. Това показват изчисления на “24 часа”.

За направата на килограм домашна лютеница са необходими около 500 грама домати, толкова са и чушките, 50 г са морковите. Добавят се и захар, сол, олио. Сумата може да се занижи, ако се вземат предвид цените на олио и захар, които през миналата година са били съответно 2,03 за литър и 1,54 лв. за килограм. На едро захарта в момента се продава за 1,05 лв., а бутилка олио е 1,97 лв.

Съотношението между продажбите на български домати и домати от внос през юли показва превес на количествата български домати, като съотношението е 93 към 7%.

Поскъпването на домашната лютеница се дължи на високите цени на зеленчуците през тази година заради дъждовете в началото на лятото. Според Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България всички плодове и зеленчуци поскъпват и тенденцията ще продължава, а при преработвателите вече се усещал недостиг на суровина.

Според данни на комисията по стоковите борси за първата седмица на септември оранжерийните домати са поскъпнали с 12,5% до 1,80 лв./кг, а тези от открити площи - с 4,9% до 1,07 лв.

По същото време на миналата година доматите от полето са стрували 75 ст., а тези от оранжерии - 1,19 лв. Зеленият пипер е бил 93 ст., а червеният - 1,05 лв. По 67 ст./кг са се продавали морковите, килограм захар - за 1,54 лв., олиото - за 2,03 лв.

“В Европа отчетоха най-лошата година от 40 години насам. Това ням как да не се отрази и в България, особено след като

голяма част от

плодовете и

зеленчуците

са вноси”,

твърди Милтенова. Според нея подпомагането за производителите на домати, краставици, пипер и други не стимулирало производството.

През следващата година по разчети на министерството на земеделието се очаквало да се постигне 10,5-11% подпомагане от себестойността и разходите за продукцията. “Ние сме чувствителни сектори, искахме да се разпредели бюджетът поравно”, коментира Милтенова.

Според Георги Василев - организационен секретар на Асоциация български пипер, тенденцията за поскъпване е една и съща през това време на годината.

Експертът очаква, че цената на едро ще падне, защото в момента е много висока.

Но

дори и след като

поевтинее,

пиперът пак

ще е скъп

До края на месеца на борсите Василев очаква да е около 80 стотинки. По 60 - 80 ст. струвала продукцията на полето, без разходи за транспорт, ДДС и опаковка.

“Ако добивът е нисък, производителите рискуват да имат огромни загуби”, казва той.

Според Василев засадените площи с пипер са с 25% по-малко спрямо миналата година. Заради големите дъждове и градушки през май-юни над 65% от посевите били унищожени. Над 90% от оцелелите пък страдат от болести, имали и много вредители и в момента се отчитал огромен недостиг на пипер.

“Не мога да кажа колко ще е недостигът. Сега тепърва започва предлагането”, коментира експертът.

Според него производителите започнали да се отдръпват от културата, заради липсата на пазарите от бившите социалистически страни.

В същото време държавите от Западна Европа и съседните страни на Балканите заливали България със стока на много по-ниска цена. Наложените санкции на Русия също намалили производството.

“Всичко това доведе до това, че

13 пъти

намаля

производството

на пипер. И ще продължава, защото на производителите не им излиза сметката. Ние произвеждаме скъпо, а субсидиите не са достатъчни”, твърди Василев. Според него субсидията трябва да е около 500 лв., а в момента е 140-150 лв.

През миналата година производителите са претърпели големи загуби. През последните 10-12 години България внасяла повече пипер, отколкото произвежда.

Сигурно сме единствените в света с подобна практика, коментира Василев.

Българските производители на зеленчуци щели да бъдат подложени на натиск заради

евтин внос

на домати,

краставици

и пипер

от Турция

поради рязкото обезценяване на лирата, твърдят от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Цената на едро на доматите в Турция в момента е около 0,17 долара/кг. Страната е четвъртият по големина производител в света с 13 млн. тона средно на година.

В същото време реколтата от домати у нас тази година се очаква да бъде сравнително слаба – около 138 хил. тона, като причината за това са главно неблагоприятните климатични условия, смятат анализаторите от CAPA.

Според тях по-слабата реколта заедно с по-високите цени ще намали потреблението на домати в страната до 203 хил. тона, което е с около 4% по-малко в сравнение с периода 2015-2017 г.

За друга основна зеленчукова култура - краставиците, се очаква производството през тази година да бъде около 59 хил. тона, а общото потребление - 77 хил. тона, или с 2% над средното за последните три години.

Предвижданията на САРА за пипера са за производство в България в рамките на 55 хил. тона. Общото потребление на пипер в страната ще бъде около 80 хил. тона, което е с 8% по-малко от средното за периода 2015-2017 г.

Турция се очаква

да произведе с

около 4% повече

червен пипер

през тази година, като общо износът от страната ще достигне 105 хил. тона, а преработвателите ще го предпочитат заради по-ниските цени.

Цените на едро на пипера в ЕС също се повишават на месечна база и са в диапазона 0,6-0,7 евро за килограм, което е с 15-20% повече в сравнение с миналата година. Поскъпването щяло да се съчетае с по-лошо качество заради неблагоприятните метеологични условия.

Реколтата от плодове и зеленчуци в Европа е най-слаба от 40 години насам

Заради рекордните горещини това лято в Запдан Европа реколтата на плодове и зеленчуци на континента ще бъде най-слабата от 40 години насам, съобщава Европейската асоциация на производителите на плодове (PROFEL). Най-много от сушата в Европейския съюз са пострадали земеделците във Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Унгария, Белгия и Полша. 

Според асоциацията замразеният и консервиран зеленчуков сектор е най-засегнат. Загубите на полето са довели до

намалени и нередовни доставки

на пресни зеленчуци

до преработвателните предприятия, което е увеличило производствените разходи и е намалило преработените продукти. Въпреки това не е сигурно, че това ще се отрази на крайните цени за потребителите.

Лошата тенденция не е от днес - според PROFEL 2018 г. е третата подред, в която секторът е изправен пред сериозни проблеми заради времето.

Жегата се е отразила тежко на граховите и бобовите насаждения, където се очаква реколтата да бъде по-слаба спрямо миналата година с между 20 и 50%, лоша е и ситуацията при лука и спанака, както и при цветното зеле.

“В някои производствени райони в Южна Европа първата реколта от бобови растения също беше засегната от тежки бури (наводнения и градушка). При лука се отчитат загуби между 15 и 50%; тиквичките и спанакът също са засегнати. В много региони сеитбата на вторите култури: спанак, боб или карфиол, просто не е възможна заради сушата”, се казва в изявление на асоциацията.

Вследствие на екстремната суша Европейската комисия наскоро реши да подпомогне засегнатите държави членки чрез дерогация от изискванията за екологосъобразност и чрез предварително получаване на директните плащания и тези за развитието на селските региони.