Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова е сформирана работна група, която да анализира финансово-икономическото състояние на ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД, съобщава пресцентърът на министерството.

Експерти от Министерството на енергетиката /МЕ/, енергийните дружества и Агенцията за устойчиво енергийно развитие следва да разработят до края на септември конкретни предложения за стабилизиране на дружеството, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че след влизането в сила на европейската схема за търговия с парникови газове, за периода 2013 - 2017 г. ТЕЦ 2 е извършил разходи за въглеродни емисии на стойност над 570 млн. лв. Значителното увеличение на разходите за купуване на емисии през последните месеци е сериозно предизвикателство пред ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД и "Български енергиен холдинг" ЕАД, посочват от МЕ.

ТЕЦ "Марица Изток 2" е основна базова мощност, от стратегическо значение за електроенергийната система както на България, така и на региона, се припомня в съобщението.