Турция и Судан подписаха споразумения на стойност 100 милиона долара в областта на енергетиката и селското стопанство, предаде Ройтерс, позовавайки се на турското министерство на земеделието и горите.

Судан е определил 780 500 хектара земя за инвестиции на частни турски компании, обяви турското ведомство, добавяйки, че това ще "осигури сигурност на хранителните доставки за Турция, Судан и трети държави", предаде БТА.

Турската петролна корпорация (TPAO) и суданското министерство на газа и петрола също подписаха споразумение за разработване на нефтено находище, което на първия етап ще доведе до инвестиция от 100 милиона долара, заяви още турският министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли.

Министерството не уточнява естеството или мястото на инвестицията, но турската Анадолска агенция цитира думите на Пакдемирли, че става въпрос за споразумение за сондажи.

Турската банка Зираат катълъм ще отвори клон в Хартум с цел засилване на финансовите връзки и ще бъдат облекчени митническите процедури за внос на машини и оборудване от Турция в Судан, заяви още министерството.