Работодателите в България очакват да наемат нови служители до края на годината, показва изследване за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г. на консултантската компания “Менпауър”. Едва 3% от анкетираните 620 компании смятат да намалят екипа си.

Положителната прогноза важат за всички десет индустриални сектора. Най-ясно изразена е тя в сектор “Производство” с 18%, следват “Земеделие, лов, горско стопанство и риболов” и “Търговия на едро и дребно” с 14 и 12%. Най-слаби намерения за наемане на кадри имат работодателите от сектор “Строителство” - едва 2%.

В сравнение с миналото тримесечие най-сериозни изменения има при сектор “Минно дело”. Плановете за увеличаване на служителите там имат ръст от 11%. По-негативни прогнози се наблюдават единствено в публичния и социалния сектор - с 2% по-малко.

Шанс за нова работа ще има и във всички пет изследвани области. Най-силен пазар на труда се очаква във Варна с нетна прогноза за заетостта от +17% - увеличение с три процента в сравнение с предишното тримесечие. Най-скромни са перспективите в София и Пловдив.

Работодателите от всички по размер организации предвиждат да увеличат нивата на заетост до края на годината. Това важи най-вече за големите предприятия, където прогнозата е +18%. В сравнение с предишното тримесечие прогнозите на средно големите и малките фирми се подобряват с 3 процентни пункта - до +8 и +11%, докато тези на микропредприятията - с 2 процентни пункта до +5%.

“Ще има нови възможности за търсещите работа във всички индустриални сектори в България, тъй като плановете за наемане на компаниите като цяло са окуражителни. Българските работодатели споделят положителни намерения за наемане на персонал през цялата година, което е индикатор за доверието им в стабилността на икономическата среда и пазара на труда в страната”, коментира Александър Хангимана, управляващ директор на “Менпауър” за Балканите. Въпреки това работодателите продължават да изпитват огромни трудности да намерят талантите, от които имат нужда.